Испанският крал възложи на лидера на социалистите да състави правителство
Испанският крал възложи на лидера на социалистите да състави правителство / netinfo

Испанският крал Фелипе Шести номинира лидера на социалистите Педро Санчес да води преговори с политическите партии да съставяне на правителство и да иска вот на доверие от парламента, предаде Ройтерс. Новината съобщи тази вечер председателят на долната камара на парламента Патси Лопес (на снимката в текста).

След кратка среща с краля Лопес заяви, че на Санчес ще са му необходимо поне три седмици, а най-вероятно - месец, преди да може да се организира първи вот на доверие в парламента. Според испанската конституция двумесечният срок за съставяне на правителство започва да тече от този първи вот в парламента. Ако срокът изтече, се насрочват нови избори.

Рахой отказа да състави правителство, ред е на социалистите

Парламентарните избори в Испания бяха на 20 декември. Най-много гласове на тях получи управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой, но не достатъчно, за да състави самостоятелно правителство.

Испанският крал възложи на лидера на социалистите да състави правителство
netinfo

По-рано днес бе съобщено, че на разговор с краля Педро Санчес е предложил на държавния глава да му даде възможност да състави кабинет, ако Рахой втори път се откаже да го направи. Днес Рахой е заявил на краля, че все още няма достатъчна подкрепа от другите партии в парламента, за да състави стабилно правителство, съобщи АП.

Лидерът на социалистите каза по-рано днес, че би започнал разговори с всички партии, ако кралят му възложи, но няма активно да търси подкрепа от сили, които се обявяват за независимост на Каталуния от Испания.

Източник: БТА