Варненски университет ще обучава профайлъри – криминалистите на бъдещето
Варненски университет ще обучава профайлъри – криминалистите на бъдещето / Guliver/Getty Images
ВСУ ще обучава профайлъри – криминалистите на бъдещето
83965
ВСУ ще обучава профайлъри – криминалистите на бъдещето
  • ВСУ ще обучава профайлъри – криминалистите на бъдещето

За първи път в България ще се обучават профайлъри - елитни криминални специалисти, които ще разкриват престъпления по-бързо и лесно, отколкото досега. Новата дисциплина „Профайлъринг” се въвежда от тази година във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", който през цялата 2016-та ще се посвети на 25-годишнината си.

„Профайлъринг” е интегрирана специалност между криминалистика и психология. тя ще създаде специалистите на бъдещето, които ще бъдат много по-успешни в разкриването на престъпленията”, заяви в интервю за Дарик Варна зам.-ректорът по учебната дейност във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” проф. Валери Стоянов. Бъдещите профайлъри ще могат да правят професионални психологически профили на престъпниците, както и да анализират по-добре криминалните ситуации. "Точно като в хитовите американски криминални сериали."

През новата учебна година Варненският свободен университет разкрива общо 5 нови бакалавърски програми и 17 магистърски.

Бъдещите студентите по „Бизнес администрация и мениджмънт с китайски език” ще прекарват няколко месеца в азиатската страна, където ще могат да установят контакти с местния бизнес. ВСУ има установени отношения с частен университет в побратимения на Варна китайски град Нинбо, където студентите ще ходят на специализации. Това пък ще им даде възможност по-късно да развиват успешен бизнес с Китай.

Друга нова специалност е „Интелигенти системи за сигурност”. Според Стоянов жертвите на потопа в „Аспарухово” през 2014 г. е можело да бъдат избегнати, ако е имало такива специалисти.

„Интелигентните системи за сигурност обединява информация от много индикатори, която постъпва в един център и там се анализира. В Израел има такива разработени системи и когато започнат бомбардировки от Палестина, се известяват хората в района, който ще бъде засегнат. Същият метод може да се приложи при бедствия и аварии”, каза Стоянов.

Сред другите нови специалности са „Политология и журналистика”, „Дигитална икономика“ и „Международно право и сигурност с английски език”.
Общо 10 000 студенти се обучават във ВСУ, от които 350 са от чужбина. Те предпочитат университета в морската столица на България заради разпознаваемостта му и европейската му сертификация, добави зам.ректорът.

През тази година ВСУ отбелязва 25-годишен юбилей и този повод ще организира срещи със свои възпитаници в редица областни градове. Инициативата стартира от Силистра и ще продължи в Хасково, Кърджали, Монтана и Видин, Разград, Търговище, Ямбол и Русе.

Целият разговор е в аудиозоната.