Пак искат по-лека мярка на Евстатиев
Пак искат по-лека мярка на Евстатиев / БГНЕС, архив

В Районната прокуратура в Пазарджик е внесено искане за промяна на мярката на Иван Евстатиев за постоянно задържане под стража, съобщиха от пресцентъра на институцията. Не се уточнява кой от защитниците е внесъл заявлението, нито каква друга мярка е поискана – домашен арест или парична гаранция.

До последно, дори след като новината бе потвърдена от прокуратурата, един от тях – адвокат Стоян Парпулов, уверяваше, че с колегата му Петър Горчев ще изчакат резултатите от изследванията на Евстатиев и едва тогава ще преценяват как да процедират. Предполага се, че третата защитничка – Ташкена Колчева, е подала искането. Тя работи по случая от петък. Според думите ѝ, Иван Евстатиев 4 дни след инсулта е стоял в ареста, докато тя не е уредила извеждането му за спешен преглед.

Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик бе приет в петък вечер в болницата в Пазарджик, където след скенер е открит исхемичен инсулт. В лечебното заведение обвиненият за изнасилване на непълнолетна ексградоначалник е под засилена охрана.

Новото искане за по-лека мярка би трябвало да се гледа от Районния съд в Панагюрище. Оттам бе дадена първата мярка за постоянно задържане под стража. При обжалването й пред Окръжния съд в Пазарджик 15 от 17-те съдии си направиха самоотвод. Това наложи Върховният касационен съд да препрати делото към Пловдивския окръжен съд. Оттам на 26 януари мярката за постоянен арест бе потвърдена.