Музеят в Шумен показва оръжия от преди Христа
Музеят в Шумен показва оръжия от преди Христа / netinfo

Въоръжение от I хилядолетие пр. Хр. от фонда на Регионален исторически музей - Шумен е експониранo в Мраморното фоайе на културния институт.

Колекцията е сред най-богатите в страната - състои се от близо 4 000 артефакта и е резултат на дългогодишната дейност на музейните специалисти. Голяма част от материалите са открити при археологически разкопки, извършвани на територията на Шуменска област.

Въоръжението - нападателно и отбранително, се отличава с голямо разнообразие. Личи влиянието на съседните народи, пресъздадено от местните войни и занаятчии. Вижда се високото майсторство на траките, особено в защитното въоръжение от с. Кълново и мечовете и копията от с. Драгоево.

Нападателното оръжие в сбирката включва криви ножове, акинаци, бойни брадви, върхове на копия и стрели. Интерес предизвикват откритите калъпи за отливане на бронзови стрели, които свидетелстват за засилено производство на местните майстори. От предпазното въоръжение са представени бронзови и железни шлемове, ризници и нагръдници.

Изложбата вече е гостувала в музеите в Казанлък, Генерал Тошево и Димитровград, а в Шумен може да бъде разгледана до 15 март.