С 12 намалява броя на леглата за активно лечение в Кърджалийско, здравни заведения няма да се закриват
С 12 намалява броя на леглата за активно лечение в Кърджалийско, здравни заведения няма да се закриват / netinfo

С 12 ще бъде намален броят на леглата за активно лечение в здравните заведения в област Кърджали. Това се предвижда с влизането в сила на Националната здравна карта, посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски след като откри в Кърджали обновеното отделение за хемодиализа в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” заедно с народния представител Цвета Караянчева и заместник-министъра на финансите Фейзи Бекир. Д-р Персенски бе категоричен, че няма да се закриват лечебни заведения в страната.

„Към момента България разполага с 38 000 болнични легла, което прави по 7 на 100 000 души население при стандарт в Европа от 4. 3 500 от тях ще бъдат преобразувани от легла за активно лечение в легла за продължително лечение", посочи Персенски.

Той допълни, че за първи път в страната ще има 3 клинични пътеки за продължиително лечение на пациенти.

 

По рано на специална церемония бе открито и обновеното Отделение по хемодиализа. През него на този етап преминават 90 пациенти, а с обновяването на една смяна ще могат да се лекуват по 23-ма пациенти. То вече разполага с 6 нови хемодиализни апарати, 6 нови легла и система за обратна осмоза. Освен това е открита и нова зала в отделението с 4 хемодиализни апарати.