Сурвакарите от Долна Секирна и кукерите от Зимница със златни маски от фестивала в Перник
Сурвакарите от Долна Секирна и кукерите от Зимница със златни маски от фестивала в Перник / netinfo

Сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна и кукерите от стралджаското село Зимница са носителите на най-голямата награда - златна маска от 25-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник.

При сурвакарските групи сребърното отличие отиде при маскираните от пернишкия квартал "Бела вода", а сребърната маска бе присъдена на бразнишкото село Кошарево. С големи награди - сребърна и бронзова маска при кукерските групи са Долно езерово - община Бургас и Бояново, община Елхово.

Отличените за представянето си в двудневните фестивални дефилета в Перник обявиха днес на пресконференция в Двореца на културата членовете на журито. Фестивалното жури бе в състав: председател - проф. д-р Георг Краев от Нов български университет, проф. д.ф.н. Албена Георгиева (ИЕФЕМ - БАН), проф д-р Николай Ненов - етнолог, директор на РИМ Русе, д-р Милена Любенова (ИЕФЕМ - БАН), Цветана Манова- етнолог от Перник; Елена Темелкова - художник, директор на ХГ- Перник, както и представители на носителите на голямата награда от фестивала миналата година- Пламен Георгиев от сурвакарската група на село Кралев дол и Ивайло Иванов от село Долни Раковец, както и представител от кукерската група на село Дъбене, Пловдивско - Вълко Шолеков.

Детската група на пернишкото село Големо Бучино получи златен медал, а като Като най-добър болюбашия бе признат Ивайло от радомирското село Стефаново.

За най-атрактивна игра при сурвакарите с медали са групите от брезнишкото Гигинци, благоевградското "Струмско" и пернишкото село Витановци.

В общо 16 категории бяха разпределени наградите на Международния фестивал в Перник. Присъдени бляха и специални награди от кмета на Перник, областния управител и Историческия музей. Наградата на Федерацията на европейските карнавални градове от името на Хенрих ван дер Кроон получиха сурвакарска група на пернишкото село Дивотино и кукерите от карловското село Домлян. За първи път, ФЕКГ обяви и награда за най-добра детска група, който приз спечели групата на село Вискяр.

Групата от благоевградския квартал "Струмско" е победителят на публиката в SMS гласуването, проведено по време на фестивала. Маскарадната група от Благоевград е събрала 498 гласа, с което излиза на първо място, пред групите от село Долна Секирна - 452 гласа и село Семчиново - 132 гласа. Следващи също с над 100 гласа са селата Маломир със 117 SMS-а и Кошарево, за която група са пуснати 114 гласа. За вота са пуснати общо 2331 SMS-а. По традиция един от гласувалите печели награда. С томбола бе изтеглен късметлията - Борислав Василев Петров от София, който отива на 5-дневна екскурзия до Атина.

Миналата година, вотът на публиката бе спечелен от сурвакарите на Долна Секирна, които тази година и през 2014 година станаха носители на златната маска от Международния маскараден фестивал в Перник.

Без инциденти и нарушения на обществения ред преминаха трите карнавални дни на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва" в Перник, съобщиха от полицията. Не са регистрирани пътнотранспортни произшествия, хулигански прояви, джебчийски кражби, престъпления от общ характер, свързани с празника, допълва се в съобщението.