Проектозаконът за МВР е дискриминационен, заяви синдикален лидер
Проектозаконът за МВР е дискриминационен, заяви синдикален лидер / БГНЕС, Архив

Новият проект за промени в Закона за МВР е дискриминационен и няма реформаторски промени, заяви пред Дарик Никола Стоев, председател на Синдикалната организация на служителите в МВР в Сливен.

„Това дава основание не малка част от служителите в системата да съдят МВР, и тъй като МВР загуби тия дела ще трябва да плаща огромни обезщетения, които пак ще трябва да плаща данъкоплатеца", коментира още Стоев.

По думите му това е една от недомислиците в този проектозакон и няма никакви реформи. „Не може двама или трима полицаи да изпълняват еднакви задължения и да получават различни заплати. Структурите, които трябва да излязат от МВР, начина на работа остават. Говори се само за намаляване на заплатите, прослужено време и други финансови удръжки. Няма реформи!", каза още синдикалният лидер.

Ако закона бъде приет дискриминиращите норми ще бъдат атакувани в съда, заяви Николай Стоев и добави, че "протестни действия най- вероятно ще има, но друг е въпроса какъв ефект ще има, защото управляващите ясно показаха, че това тях не ги интересува".

В следващите две седмици новия проект за изменение и допълнение на Закона за МВР ще подлежи на обществено обсъждане.