Пловдив почита паметта на жертвите на комунизма
Пловдив почита паметта на жертвите на комунизма / dariknews.bg

Паметта на хилядите знайни и незнайни, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт ще бъде почетена днес от 12,00 часа пред паметника на репресираните на пл. „Стефан Стамболов” пред сградата на общината. От Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив канят съгражданите си и всички патриоти да се поклонят и да положат цветя пред монумента.

От организацията припомниха, че 1 февруари бе обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, а тази година се навършват 72 г. от кървавата разправа с елита на България.

По време на събитията през септември 1944 г. бе извършен държавен преврат в условията на окупация от СССР и с помощта на Съветската армия, при който бяха избити хиляди българи – регенти, депутати, офицери, министри, общественици, свещеници, учени, интелектуалци, с една дума цвета на нацията.

 

От първите дни след 9 септември 1944 г. до 1989 г. в Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска област са избити 1300 души, повечето от които с незнайни гробове. Над 100 000 души са избити без съд и присъда от комунистическия режим.