Министерството на културата приема заявки за участие в Нощ на музеите
Министерството на културата приема заявки за участие в Нощ на музеите / Дарик, архив

Министерството на културата започва да приема предложения и заявки от цялата страна за присъединяване към инициативата Европейска „Нощ на музеите” `2016. Дванадесетото й издание ще се състои на 21 май 2016 г., съобщават от културното ведомство.

Оттам напомнят, че предложения и заявки за участие в европейската инициатива могат да изпратят както национални музеи и галерии, така и регионални музеи и общински културни институти, а също и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.

Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание. По традиция се очаква отново десетки музеи и галерии в страната да изявят готовност и желание  да се включат в европейската инициатива с множество интересни изложби, концерти и най-различни арт прояви, посветени специално на Нощта.

За първи път тази година в инициативата ще се включи пълноценно и новата Национална галерия „Квадрат 500“, в представителната експозиция на която са включени близо 2 000 произведения. Те са разположени в 28 зали на четири етажа и показват българското изкуство в съизмеримост с европейските и световните тенденции.