Изследване хвърля нова светлина върху формирането на Луната
Изследване хвърля нова светлина върху формирането на Луната / Thinkstock/Getty Images

Ново изследване показва, че сблъсъкът, станал причина за формирането на Луната, е довел да смесване на материя, която влиза в състава на Земята и на нейния естествен спътник, съобщава сп. "Сианс е авнир".

Луната се е формирала вследствие на силен сблъсък между Земята и небесно тяло с размерите на Марс, кръстено Тея, 95 милиона години след формирането на Слънчевата система. Тази теория дълго бе оспорвана, но в края на краищата бе приета от астрономите през последните няколко години, след като бе установено, че водата на Земята и на Луната е с един и същ произход. Освен това се оказа, че някои химични елементи, като например цинк, в състава на водата на Земята и на нейния естествен спътник са съвместими с въпросната теория.

При сблъсъка Тея се "изпарила", както и голяма част от земната кора.

Огромно количество материя било изхвърлено в космоса. Една част от нея паднала обратно на Земята, а от другата се формирала Луната. Астрономите все още се питат как и в какви пропороции материята на Земята и на Тея са се смесили. Ново изследване на лунни проби, донесени от мисиите "Аполо", се опитва да отговори на този въпрос.

Международен изследователски екип под ръководството на астрономи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис изследвал наново лунни скали, събрани по време на мисиите "Аполо 12", "Аполо 15" и "Аполо 17".

Учените измерили нивото на изотоп на кислорода и го сравнили с нивата му на Земята. В Слънчевата система всяка планета има свой изотопен "подпис", свързан донякъде с размерите й.

Получените резултати обаче разкрили почти сходно ниво на кислород 17 в лунните и земните скали. Става въпрос за изключение в Слънчевата система, което за пореден път потвърждава теорията за сблъсъка между Земята и Тея, при който материите им са се смесили.

Резултатите позволяват също да се създада портрет робот на протопланетата Тея, в чийто състав е имало изобилие на кислород 17. Засега обаче е невъзможно да се определи процентното съотношение на материята от Тея в състава на Луната.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Източник: БТА