Захариева: Абсурдно е в оставката на Танев да се търси опит за отвличане на внимание
Захариева: Абсурдно е в оставката на Танев да се търси опит за отвличане на внимание / БГНЕС

Правосъдният министър Екатерина Захариева в "Седмицата" на Дарик определи като латиноамерикански сериал появилите се спекулации, че властта се опитва да отклони общественото внимание от критиките в евродоклада чрез протести, скандали в образованието и исканата оставка на министър Тодор Танев.

Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас

"Това е абсурден сценарий. Чуха се абсурдни неща, дори и, че протестите са за отклоняване на вниманието, сега и оставката. Напротив, двама вицепремиери и аз дадохме пресконференция и изобщо не сме бягали от доклада. Отговорихме на всички въпроси. Моят призив няколко дни е нека да не забравяме доклада, той не е за една седмица. Работата по доклада тепърва предстои", каза Захариева.

По повод номинацията на Реформаторския блок на Меглена Кунева за министър на образованието и дали това е удачно като управленско решение, министър Захариева изрази своята подкрепа към нея.

"Убедена съм, че опитът на Меглена Кунева е огромен и тя ще успее да се справи. Много често вицепремиерът е и министър", каза Захариева.

Официално: Кунева е номинацията на РБ за министър на образованието

Министър Захариева призова Висшия съдебен съвет да се захване с многото задачи, които предстоят.

"Истината е, че от четири месеца се занимаваме със скандали. Всеки път на ВСС повече от 2-3 часа отнемат за реплики и дуплики и фактът е, че самата същност на реформата остава на заден план, дебатите по закона, дебатите по електронното правосъдие. Затова ми се иска ВСС да се фокусира освен върху тези неща и върху същината на работата", каза тя.

В разделянето на Висшия съдебен съвет министър Захариева не видя проблем и допълни, че членовете го очакват.

"Съдиите са в съдийската, прокурорите са в прокурорската. Въпросът е от парламентарната квота да се разбере кой къде отива, но те повечето са съдии и прокурори, така че е ясно. Няма проблем в разделянето, дори се очаква с нетърпение от членовете на ВСС", допълни тя.

Според Захариева пратеният от премиера Бойко Борисов есемес до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов не може да се разглежда като заплаха.