Свещеник за забранените църковни венчавки: Не може от един чучур да тече сладка и солена вода
Свещеник за забранените църковни венчавки: Не може от един чучур да тече сладка и солена вода / Thinkstock/Getty Images

Повече сватби през летния туристически сезон са провокирали сливенският митрополит Йоаникий да напомни с писмо до свещениците си в епархията, че е забранена венчавката между православни и католици, протестанти и представители на други вероизповедания. Това обясни за Дарик отец Евгений от Сливенската епархия.

Изискване има и за кумовете - те също трябва да са православни. Това ограничение в православната църква обаче е по решение на всеки митрополит за собствената му епархия. Засега няма данни друга митрополия освен сливенската да е въвеждала такива забрани.

При православните венчавки има забрана и тя е категорична - не може да се сключи църковен брак между православни християни и инославни и иноверни граждани. Това не е новост, обясни отец Евгений от Сливенската епархия.

Забраниха сватби между православни и представили на други вероизповедания

"Ние нямаме идея да печелим повече привърженици на всяка цена, а само тези, които наистина искат да спасяват душите си, защото мъжът и жената встъпват в брак с цел да спасят душите си. А когато има пречка за това, това е ереста. Не може от един чучур да тече сладка и солена вода, това е абсурдно. Поради тази причина ние гледаме да угодим на бога, а не на човека. Защото при всички случаи, ако решим да угаждаме на хората, ще сбъркаме. Приликата между православни и римокатолици е почти никога, за пратостенти или някакви други да не говорим", обясни духовникът.

Вярно ли е, че през 2016 г. не трябва да се сключват бракове?

В същото време католическите венчавки се оказват далеч по-либерални и там такова изискване няма. Случвало се е обаче приятели да не могат да кумуват на свои близки, защото са католици, а не православни. "Не звучи добре да трябва католикът да се прекръщава, да си смени вярата, за да си смени вярата само за да стане свидетел на бракосъчетание и това на практика рядко се случва, защото вярата е нещо много лично, убеждение, което не се поставя на масата, за да се дискутира. Според мен трудно заради кумуване някой да си смени религиозната принадлежност. Според мен най-малкото не би трябвало да се прекръщават - тайнството на кръщението е еднократно, то не може да бъде повтаряно", каза католическият свещеник отец Петко.

Сватба в бяло и в църква - все по-рядко

Въпреки че арменците също са православни, забраните важали и за тях, тъй като църквата ни имала догматични различия при възприемането на Исус Христос.