Бокова: Когото и да предложи България за ръководител на ООН, важното е да запазим достойнство
Бокова: Когото и да предложи България за ръководител на ООН, важното е да запазим достойнство / БГНЕС

Каквото и решение да вземе българското правителство, когото и да предложи за кандидат за генерален секретар на ООН, важното е да запазим достойнство. Това каза пред репортери генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, помолена да коментира мнения, че кандидатурата й за ръководител на световната организация се бави.

"Този въпрос го задавайте на правителството. Предполагам, че ме подкрепя - няколко пъти е заявявано и от правителството, и от министър-председателя", посочи тя.

По думите й най-важното е от България да не излизат новини за скандали, клеветнически кампании, компромати.

"Много ми е тъжно, че това се случва. Трябва да си останем на висотата на това, което се очаква от страна, която би могла да предложи кандидат за този голям пост. Нека да има сериозен дебат за ООН, за конфликтите в света, за ролята на България, за това по какъв начин България може да допринесе за решаването на тези проблеми", каза Бокова.

Тя пристигна от Париж, за да открие изложбата "Сурва в Пернишко" в Националния етнографски музей и да връчи на перничани сертификата за вписването на този народен обичай в Световната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Източник: БТА