И Аржентина потвърди първи случай на вируса Зика
И Аржентина потвърди първи случай на вируса Зика / Guliver/Getty Images

Аржентина потвърди първи случай на вируса Зика на своя територия, след като колумбийка, живееща в Буенос Айрес, даде положителна проба, казаха днес източници от здравното министерство, цитирани от Ройтерс.

"Случаят на Зика е потвърден", заяви служител, пожелал анонимност, ден след като здравното министерство каза, че има подозрения за случай на заразяване с вируса. Жената неотдавна е посетила Колумбия.

Общински служители в Буенос Айрес и гъстонаселените му покрайнини пръскат парковете с дезинфектанти, за да унищожат комара от вида Едес египти, който пренася заразата.

Световната здравна организация заяви, че вирусът, свързан със сериозни родилни дефекти при хиляди бебета в Бразилия, "се разпространява взривоопасно" и може да засегне 3-4 милиона души в Южна и Северна Америка, включително милион и половина в Бразилия, отбелязва Ройтерс.

Заради вируса властите в Пуерто Рико посъветваха жените да не забременяват. Досега там са регистрирани 19 случая на заразяване, но нито един на бременни жени, посочва АФП.

Източник: БТА