Бойко Борисов ни изпрати венец
Бойко Борисов ни изпрати венец / netinfo

Венец от името на министър-председателя Бойко Борисов бе първият, поставен пред Мавзолея-костница на загиналите руски войни и български опълченци. Това стана по време на тържеството, посветено на 138-мата годишнина от Освобождението на Разград и Деня на Разград. Под лентата „От министър-председателя на Република България“ цветната композиция бе изплетена от бели, зелени и червени цветя. За пръв път поне в последните десетина години премиер почита празника на Разград по подобен начин.

Десетки венци затрупаха паметника след премиерския, 20 минути продължи само тази част от церемонията на почит. Традиционно всички политически сили на общинско и областно ниво, а които имат и на парламентарно, уважиха празника, държавни институции, училища,  неправителствени структури също поднесоха венци, както и местните религиозни водачи – архиерейският наместник на православната църква отец Георги, районният мюфтия Мехмед Аля, пастор Николай Колев от Църквата на Назарянина.

Преди поднасянето на венците събралото се множество видя танц на Капански ансамбъл и Средношколската формация, чу тържествените слова на кмета д-р Валентин Василев и кметът на руския град побратим Орел Василий Новиков, както и текста на тържествения адрес от президента Росен Плевнелиев.

Още снимки ето тук.

Бойко Борисов ни изпрати венец
netinfo

Бойко Борисов ни изпрати венец
netinfo

Тържеството на площада завърши с пъстра заря, продължила над 10 минути, след нея бе официалната вечеря, дадена от кмета послучай Деня на Разград, снимки от нея вижте тук.

По-рано през деня имаше още две събития, посветени на Деня на Разград.

„България в блясък. Владетели и дворци на Третото българско царство“ е озаглавена откритата в късния следобед изложба от фотографии, събрани от Тошо Пейков. Той акцентира, че още на входа й – на първи етаж в Общинския културен център  - е подреден кът на единия от двамата министър-председатели родом от Разград – Иван Багрянов. Ученици от ГПЧЕ пък откриха друга разградска връзка – в изложбата има снимки на сгради, проектирани от архитекта – автор на сградата, в която те учат.

Пейков за втори път реди изложба в Разград под надслов „България в блясък“, първата бе на природни забележителности. На откриването на експозицията освен много млади хора присъства архиерейският наместник отец Георги, заместник-кметът Ердинч Хасанов и директорът на Регионалния исторически музей Иван Иванов. Фотосите могат да бъдат видени в Разград до 10 март, входът е свободен. Снимки от откриването вижте тук.

Бойко Борисов ни изпрати венец
netinfo

Следващото събитие е вече традиционно. С факелно шествие от площада пред сградата на КНСБ полковите икони, носени от запасни офицери, бяха въведени в Мавзолея-костница. В шествието участва Градския духов оркестър, факлите носеха младежи и девойки от Средношколската формация, след тях бяха официалните лица. Още снимки вижте тук.

Бойко Борисов ни изпрати венец
netinfo