Глоба от по 500 лв ще трябва да платят двама свидетели по дело за отвличане
Глоба от по 500 лв ще трябва да платят двама свидетели по дело за отвличане / Dariknews.bg, архив

Глоба от по 500 лева ще трябва да платят двама свидетели по дело за отвличане. Призованите не са се явили по време на заседание и не са предоставили уважителни причини за това.

На 25 март, когато е следващото заседание, те ще бъдат принудително доведени в съда.
Делото е образувано по внесен от Окръжна прокуратура - Габрово обвинителен акт против Я. К. от София, обвинен в отвличането на четирима младежи от селата Горна Росица и Ловни дол

Престъплението е извършено през нощта на 20 ноември 2014 г. в с. Горна Росица. Обвиняемият бил въоръжен с газ-сигнален пистолет, нож - тип кама и сгъваем нож.

В землището на селото софиянецът унищожил противозаконно чужди движими вещи - лек автомобил, мобилни телефони и др., на обща стойност 3 745 лева, собственост на отвлечените лица.

Опитаха да отвлекат четирима младежи от севлиевското село Горна Росица

В началото на съдебното заседание съдът конституира като частен обвинител и граждански ищец по делото един от пострадалите младежи и прие за съвместно разглеждане в наказателния процес предявения от него граждански иск за причинени от престъплението по чл.216 от НК имуществени вреди в размер на общо 2 840 лева.

В хода на съдебното следствие съдът изслуша десет свидетели, включително пострадалите от престъпленията четирима младежи.

Съдът счете, че за изясняване на делото от фактическа страна е необходим непосредствен разпит на неявилите се в днешното заседание още трима свидетели. На двама от тях - редовно призовани и непосочили уважителна причина за неявяването си, съдът наложи глоби в размер от по 500 лева и постанови принудителното им довеждане за следващото заседание.

Тогава трябва да бъдат изслушани и вещите лица, изготвили експертизите от досъдебното производство.