Село се грижи за изчезващи зеленчукови и овощни сортове
Село се грижи за изчезващи зеленчукови и овощни сортове / БГНЕС

Десетина местни зеленчукови и овощни сортове в пловдивското село Куртово Конаре са почти изгубени, отглеждат ги още само в пет-шест частни двора, предава БГНЕС.

Сред изчезващите сортове са розовият домат, известен още като "Голям бабин" и куртовската ябълка, които бяха вписани наскоро в Световната съкровищница на вкусове на международната неправителствена организация Slow Food.

Сред редките уникални сортове са и куртовската капия и плоският боб.

За да опази богатството си, читалището на селото организира редица дейности в рамките на проект "Памет за бъдещето", финансиран от Програмата за подкрепа на НПО по ФМ 2009-2014.

Освен хиляда картички с изображение на застрашените сортове, които ще се продават с благотворителна цел, читалището създаде биоградинка, в която са засети десетте сорта плюс местни билки и подправки.

Децата от четири детски градини и осем училища на територията на община Стамболийски видяха на живо как изглеждат уникалните плодове и зеленчуци, научиха се и как да се грижат за тях. Макар и възрастните да мислят, че знаят всичко, и те научиха интересни подробности по отглеждането след обучителни курсове.

За да усетят малките какво е да посееш семе и от него да израсне растение, и то толкова ценено, самите те се грижат за биоградинката.