Контрабанда на цигари за близо 2 млн.лв. разкриха Окръжна прокуратура  - Хасково и Митница Пловдив
Контрабанда на цигари за близо 2 млн.лв. разкриха Окръжна прокуратура - Хасково и Митница Пловдив / Снимка: Прокуратура на Република България

Разследване за контрабанда на цигари в особено големи размери и представляваща особено тежък случай се провежда под ръководството на Окръжната прокуратура в Хасково, съобщиха от Пловдивската апелативна прокуратура.

На 26 януари на ГКПП - Капитан Петко войвода служители от Митница - Пловдив са извършили проверка на автоцистерна, управлявана от българския гражданин Петър Х. на влизане в страната ни от Гърция. При сканирането на автомобила с рентген митничарите са установили несъответствие  с декларирания товар - въглероден диоксид, както и наличие на правоъгълни пакети, наподобяващи стекове с цигари. При извършената допълнително щателна митническа проверка е установено, че в задния край на автоцистерната, зад кутия с измервателните уреди и изводите за зареждане и разтоварване, има скрита врата - вход към резервоара  на автоцистерната. След отваряне на вратата е установено, че в празния резервоар има тютюневи изделия.

Установено е, че се пренасят 254 390 кутии цигари, всички без акцизен бандерол. Стойността им е 1 907 925 лв.

С извършения оглед на местопроизшествие е образувано досъдебно производство за контрабанда на цигари в особено големи размери. Цигарите са иззети.

Водачът на автомобила е задържан  от прокурора за 72 часа и е привлечен като обвиняем за контрабандата. Разследването се провежда от разследващ митнически инспектор и продължават спешните действия по разследването.