Фибрите се оказаха полезни и за белия дроб
Фибрите се оказаха полезни и за белия дроб / ThinkStock/Getty Images

Консумацията на фибри се свързва с редица ползи за здравето. Влакната в хранителните продукти помагат за поддържане на здравословно тегло, създавайки по-продължително усещане за ситост, влияят благоприятно върху нормалните функции на храносмилателната система, понижават холестерола и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. Ново изследване на американски специалисти разкрива още една полза от повишения прием на фибри - за доброто здраве на белия дроб, пише в. "Дейли експрес".

Колко важни са фибрите?

След като са взели предвид фактори като тютюнопушене, телесно тегло, социоикономически статус и други, авторите на проучването от университета на Небраска, САЩ, са установили, че хората, които консумират по-големи количества хранителни продукти с богато съдържание на фибри, се радват на по-добро белодробно здраве.

Плодовете и зеленчуците и техните лечебни действия

Изследването е обхванало близо 2000 души на възраст между 40 и 70 години. Резултатите от него са показали, че близо 70 процента от изследваните лица, консумиращи най-големи количества фибри, имат нормални функции на белия дроб в сравнение с 50 процента от участниците, които се хранят с бедни на влакна продукти.

Богати на фибри храни са овесените и пълнозърнестите продукти, лещата, бобът, пшеничните трици, сушените плодове и царевицата, от която се правят пуканки.

Източник: БТА