Берлин и Москва в спор за изнасилване на 13-годишно момиче
Берлин и Москва в спор за изнасилване на 13-годишно момиче / Guliver/Getty Images

Германското правителство предупреди Москва днес да не превръща обвиненията за изнасилено момиче от германско-руски произход в Берлин в политически въпрос, предаде ДПА.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров обвини германските власти в опит за прикриване на обвиненията за сексуално посегателство над 13-годишното момиче.

Лавров обвини полицията в Берлин, че укрива информация за изнасилено дете

Случаят предизвика бурни страсти в социалните медии, в рускоезичните медии, както и публични протести, организирани от руската общност в Берлин, която твърди, че момичето е било отвлечено и изнасилено от група мигранти.

Днес обаче говорителят на германското правителство Щефен Зайберт отвърна на удара, като каза, че "е неприемливо инцидентът да се експлоатира политически".

Берлинската прокуратура в момента разследва двама мъже на възраст малко над 20 г. по случая с момичето, идентифицирано само като Лиза Ф., което изчезна на 11 януари за около 30 часа.

Жалбите на жени от сексуално насилие в Кьолн надхвърлиха 800

Берлинската полиция сега смята, че изнасилване не е имало. Лиза Ф., която е родена в семейството на руски имигранти, е направила противоречиви твърдения какво се е случило с нея по времето на изчезването й.

"Ясно е, че момичето не е изчезнало доброволно за 30 часа", каза Лавров вчера. Министърът добави, че в момента адвокат е в контакт и със семейството на Лиза, и с руското посолство в Берлин.

Източник: БТА