Ролетни щори на столичното Ларго възмутиха столичани, махат ги
83834
Ролетни щори на столичното Ларго възмутиха столичани, махат ги
Ролетни щори на столичното Ларго възмутиха столичани, махат ги
  • Ролетни щори на столичното Ларго възмутиха столичани, махат ги
  • Ролетни щори на столичното Ларго възмутиха столичани, махат ги

Пореден скандал се заформи около реставрацията на столичното Ларго. Външните ролетни щори, с които Източната порта на Сердика се сдоби, ще бъдат премахнати. Краткият им престой предизвика силен обществен отзвук.

Монтирането на ролетна врата, която да пази незавършения обект до наемането на охрана, ядоса потребителите в социалните мрежи.

В сряда хората атакуваха ресорния министър Вежди Рашидов с призиви за оставка във "Фейсбук" и подигравки с модерното "укрепление" на древния град.

От „Спаси София" публикуваха снимки във „Фейсбук" с призив „Стига вече". Пред Дарик Гергин Борисов от организацията заяви, че това е поредната подигравка с проекта за обновление на антична Сердика.

"Просто сме шокирани от това, което виждаме. Това е абсолютно без извинение свинско поведение. Това, което неправителственият сектор опита да направи, когато се говореше за този проект, е да настоява да се проведе открит конкурс, който да реши всички проблеми на пространството и да не се появяват подобни глупости. Защото отново се бързаше да усвоим средствата, после ще му мислим", каза той.

Разходка из стара София: Спирка "Ларгото" (СНИМКИ)

След силното обществено възмущение, което предизвика съоръжението тип „гаражни врати", столичният кмет Йорданка Фандъкова призова културното ведомство да ги премахне. Ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов обясни, че решението е взето изцяло от министерството.

"Решението за поставяне на временно съоръжение е обсъждано в четвъртък. Наши експерти са възразили срещу него. При всички случаи се налага строителят да изолира тази зона, можел е да избере по-подходящ способ за временно възпиране на преминаването в този участък", каза Чобанов.

Пред Дарик зам.-министърът на културата Боил Банов съобщи, че съоръжението е поставено със защитна цел до изграждането на обекта, но поради недоволството на хората и местната власт, щорите се демонтират. Да не създаваме напрежение, махаме ги, коментира кратко Банов.

Източник на видеото: Novanews.bg