Канят Мел Гибсън да режисира исторически филм във В. Търново
Канят Мел Гибсън да режисира исторически филм във В. Търново / снимка: Guliver/Getty Images

Сцени от филма за цар Калоян, който ще снима американската продуцентска компания “Милениум филмс”, ще бъдат с локации на различни исторически места във Велико Търново, съобщиха от „Ню Бояна филмс“. От компанията вероятно ще се свържат и с преподаватели по средновековна история от ВТУ за консултанти на американската продукция.

Филмът ще е за един от най-великите български владетели. Ще е история, която се случва по времето на Четвъртия кръстоносен поход, воден от император Балдуин Фландърски. Във фокуса на филмовия сюжет ще са отношенията между цар Калоян и папа Инокентий Трети, преговорите за уния между царя и папата и за присъединяването на Българската църква към Римокатолическата църква.

„Ню Бояна филмс“ са отправили предложение до световноизвестната филмова звезда Мел Гибсън да режисира историческата продукция, като на неговия асистент е изпратен предварителен сценарий за филма, съобщи вчера пред медии Ярив Лернер, изпълнителен директор на „Ню Бояна филмс“.

 

От компанията информираха, че все още не е получено потвърждение от Гибсън, който е на снимки в Австралия, но предстои всеки момент продуцентската компания да се чуе лично с него. Потвърждение обаче има от автора, който ще пише окончателния сценарий на филма - Голан Рамърс. Той ще пристигне в България на 16 февруари. Рамърс е писал сценария на холивудския хит „Мистър и мисис Смит”, в който участват звездите Брад Пит и Анджелина Джоли.