В Белослав търсят вариант за осигуряване на втори ферибот
В Белослав търсят вариант за осигуряване на втори ферибот / снимки: Дарик Варна и ГЕРБ-Варна
В Белослав търсят вариант за осигуряване на втори ферибот
83813
В Белослав търсят вариант за осигуряване на втори ферибот
  • В Белослав търсят вариант за осигуряване на втори ферибот

Проучва се възможността в Белослав да бъде осигурен втори ферибот, който да бъде закупен със средства по някоя от европрограмите. Това обяви в интервю за Дарик кметът на Белослав Деян Иванов.

Сега действащият ферибот в Белослав е 15-годишен и тази година му предстои планов ремонт. Плаващата платформа е много натоварена сутрин и следобед между 17.00 и 19.00 часа.

Според кмета би било добре общината да разполага с още един ферибот. Изграждане на стоманен мост пък е твърде скъпо начинание и би струвало между 120 и 150 милиона евро, обясни Иванов, който е дипломиран специалист по „Експлоатация на пристанища и флота".
Заради това, че фериботът се води развлекателно съоръжение, митническите власти отказвали да връщат акциза за горивото. За изясняване на тази неуредица, от Общината са изпратили писмено възражение до митницата, отбеляза кметът на Белослав.

В Белослав търсят вариант за осигуряване на втори ферибот
netinfo

Предвижда се бившият стъкларски завод да бъде превърнат в пристанище на плавателния канал, за което вече има изработен инвестиционен проект, разкри още Иванов. Той припомни, че съществуваше идея теренът на неработещия "Белопал" да бъде превърнат в промишлено-търговска и логистична зона.

В Белослав има много предприятия, но вече я няма тази мащабност, коментира кметът на малката варненска община.

 

Бюджетът на Белослав тази година е в размер на 7,6 милиона лева. Над милион лева са само средствата за издръжка на ферибота. Само 135 000 лева са предвидени за капиталовата програма, а 60 000 - за кърпеж на улици.

„Единственото спасение е да кандидатстваме по различни програми. За 3 месеца имаме написани проекти за 3 милиона лева", посочи Иванов. Той изтъкна факта, че община Белослав е с близо 90 % завършен воден цикъл и всички населени места са обезпечени с вода и канализация.

В близкия до Варна град Белослав почти няма имоти за продажба. Напоследък в селата Страшимирово и Езерово пък се наблюдава повишаване на цените на имотите.

Деян Иванов разкри, че като кмет най-често го търсят за работа. „Доколкото мога, помагам. Хубаво е на младите хора да се даде старт", обясни 37-годишният Иванов, който има 15 години стаж в общинските администрации на Белослав и Аврен.

Заплатата на кмета на Белослав е 1401 лева, а подчинените му в администрацията получават между 400 и 800 лева. 17-те общински съветници пък се разписват срещу 350 лева месечно, разкри Иванов.

Кметът на Белослав се вози на служебно БМВ 523. Колата е купена през 2008 г. за 60 000 лева. Пазарната й стойност в момента е 13 000 лева.

Цялото интервю с Деян Иванов е в аудиозоната.