Самоделни взривни устройства избухнаха близо до венецуелския парламент
Самоделни взривни устройства избухнаха близо до венецуелския парламент / Guliver/Getty Images

Четири самоделни взривни устройства избухнаха вчера близо до парламента в столицата на Венецуела, Каракас, без да наранят някого или да причинят щети, предаде АФП. Три бомби се взривиха едновременно в търговски център, а четвъртата експлодира близо до административни сгради на парламента, съобщи прокуратурата.

Водачът на мнозинството на опозицията в парламента Хулио Борхес заяви, че бомбите са заложени от хора, които са близки до правителството или в съучастничество с управляващите искат да всеят паника, за да се избегнат дебатите по важни въпроси.

При взривните устройства е имало пропагандни листовки на организацията "Боливарски освободителни сили"(БОС), които при експлозията са се разпилели във въздуха. Те призовавали към "отказ от всяка илюзия" и "подготовка за сблъсък" след историческата победа на опозицията на парламентарните избори от 6 декември 2015 г.

„Време е "да се вземе властта чрез революцията, защото именно социалните конфликти гарантират приемствеността в процеса на промяна на водача Уго Чавес" - бившият президент, починал през 2013 г. Няма мирен изход от кризата и те го знаят", заявяват от Боливарските освободителни сили.

Венецуела преживява институционална криза след победата на опозицията на парламентарните избори през декември - първата от 1999 г. насам.

Положението се усложнява още повече, тъй като към политическия блокаж между ръководеното от президента социалист Николас Мадуро правителство и доминирания от опозицията парламент се добавя дълбока икономическа криза.

Източник: БТА