Бюджетът развали партийната дисциплина при червени и сини
Бюджетът развали партийната дисциплина при червени и сини / netinfo

След близо 100 минути дискусия бюджетът на община Разград за 2016 г. бе приет с 21 гласа „за“, 9 „против“ и 2 „въздържал се“. Разнопосочни бяха критиките към него, единни позиции изразиха и показаха с вота си три от политическите сили, а сини и червени развалиха партийната дисциплина.

От вносителя си – кметът д-р Валентин Василев – финансовата рамка не получи епитет – квалификации направиха съветниците. Бюджетът бе характеризиран като плах, безконтролен в разходната част, продължават политиката на предходното управление на общината, зле преписано подобие на предишни бюджети, не показващ идеите на новото кметско ръководство.  Градоначалникът стоически изтърпя квалифациите за бюджета, отговори с конкретика на някои от подхвърлените обвинения. Софтуерът на дирекция „Местни данъци и такси“ се сменя точно сега, защото е получено предложение от „Информационно обслужване“ за безплатен софтуер, който ще осигурява директно връзка с НАП, а предишната фирма го е поддържала срещу 18 000 лв. годишно – бе един от отговорите. Не е в стила на кмета да уволнява добри кадри заради политическа конюнктура, има и пенсионери, които ще получат кредит на доверие и ще останат на длъжностите си – това бе отговор на призивите за радикални промени, които от устата на Божинел Христов от „Кауза Разград“ звучаха „Режете яко“. Д-р Василев обяви, че смята приходите от ОП“Разградлес“ за недостатъчни, за всичките общински предприятия е разпоредил финансов одит.

Сред  изказванията за бюджета и новото управление имаше и не толкова категорични. Иво Димитров от РБ обяви, че на всяко управление трябва да се дадат 100 дни толеранс, от „Кауза Разград“ пък разшириха компромиса до средата на годината, когато очакват по-сериозни, включително структурни промени.

Единственото конкретно предложение с финансови параметри по време на дискусията бе на Стоян Димитров от БСП, който настояваше от 130 000 лв. резерв да се отделят 36 000 лв. за финансово подпомагане функционирането на денонощна аптека, каквато в Разград няма. То обаче бе отхвърлено от мнозинството.

Бюджетът развали партийната дисциплина при червени и сини
netinfo

Категорична подкрепа „за“ бюджета обявиха от ГЕРБ и „Кауза Разград, „против“ бе решението на групата на ДПС. Трите политически сили подкрепиха официалните си позиции и с гласовете си. От БСП се обявиха „против“, но гласуваха разнопосочно в пъстра палитра - Елка Неделчева и Стоян Димитров гласуваха „против“, Петя Петрова и Таня Тодорова – „въздържал се“, а Янка Георгиева и Илия Илиев – „за“. Четирима от реформаторите подкрепиха бюджета, „против“ гласуваха Митко Ханчев и Веселин Спасов.

В гласуването не участва д-р Левент Апти, а независимата Фатме Салим подкрепи параметрите на общинската хазна.

Общият обем на бюджета за 2016 г. е в размер на 36 502 000 лв. при 37 024 000 лв. първоначален бюджет  за 2015 г.