Германия ще инвестира 130 млрд. евро за отбрана
Германия ще инвестира 130 млрд. евро за отбрана / Guliver/Getty Images

Германия иска да инвестира 130 млрд. евро през следващите 15 години за модернизиране на въоръжението на армията си, предаде Ройтерс, като се позова на правителствени източници.

Парите ще бъдат изразходвани главно за закупуване на ново въоръжение, за да може армията по-добре да изпълнява задграничните си мисии.

Германската армия иска увеличаване на личния състав

Дефицитът на жизненоважно въоръжение в германската армия трябва да бъде компенсиран, за да може страната да изпълнява задълженията си у дома и в чужбина, заяви днес в годишния си доклад омбудсманът по военните въпроси, цитиран от ДПА.

"На войниците им е дошло до гуша - толкова е голям дефицитът", каза Ханс-Петер Бартелс при представянето на доклада пред германския парламент. По думите му армията е достигнала критична точка и повече съкращения на разходите за отбрана са невъзможни.

По думите му плановете да се увеличи германския бюджет за отбрана от 33 млрд. евро (35,7 млрд. долара) през 2015 г. на 35 млрд. евро през 2019 г. няма да са достатъчни и само ще отдалечат Германия от целта на НАТО за военни разходи, възлизащи на 2% от БВП.

Източник: БТА