ДАНС проверява случая с продажбата на Химко
ДАНС проверява случая с продажбата на Химко / Дарик Враца - архив

Прокурор от Върховна касационна прокуратура ще проверява сигнала за незаконната продажба на "Химко" АД - Враца, това съобщават от пресцентъра на ПРБ. Сигналът е изпратен и на териториално компетентната прокуратура - Окръжна прокуратура - Враца. Указано е извършване на проверка с оглед съдържащите се в сигнала данни за извършено престъпление по служба от синдика и подкуп.

Припомняме, че на 20 януари до главния прокурор на Република България е постъпил сигнал от Ян Аронов - президент на ANJ GROUP CORP. В сигнала са изложени твърдения за извършени незаконосъобразни действия от синдика на завод „Химко" АД - Враца във връзка с процеса по продажбата на активите на завода, както и получен подкуп от синдика. Изложени са твърдения за поискан подкуп от лице, представител на синдика и представящ се за партньор на министър - председателя Бойко Борисов.

Действия по сигнала извършва и Софийска градска прокуратура с оглед данните за поискан подкуп. По случая се възлага извършване на предварителна проверка на Държавна агенция „Национална сигурност".