1300 кг дрога и 17 кг злато задържани от българските митничари за година
1300 кг дрога и 17 кг злато задържани от българските митничари за година / снимки: customs.bg

1359 кг дрога, от които 256 кг, хероин, за задържани през миналата година от българските митничари. Това става ясно от годишния доклад на Агенция „Митници".

Отбелязва се един от най-интересните случаи на засечен трафик на дрога. През октомври на пристанището в Бургас митничари се натъкнаха на 42 кг насипен хероин, скрит в джантите на десетте ходови гуми на влекач с временен немски регистрационен номер. Машината, управлявана от турски гражданин, е пътувала по суша през България и Турция до Иран, където най-вероятно е бил натоварен хероинът. След това превозното средство се върнало в Европа през Грузия с ферибот.

Сред задържаните през годината наркотични вещества са и 541 кг канабис продукти. Над 6,3 кг е общото количество на задържания по границите ни кокаин.

В доклада на Агенция „Митници" се отбелязва и котрабандата на оръжия и боеприпаси. През 2015 г. митничарите са се натъкнали на 11 бойни пистолета от различни марки и калибри, 19 газови пистолета, 1436 патрона от различни видове и калибри, 2 въздушни пушки и 14 броя принадлежности (пълнители, цеви, заглушители и др.).

Едно от най-значителните нарушения в тази посока е извършено на 26 февруари. На КПП „Капитан Андреево", при проверка на лек автомобил „Хюндай Санта Фе" с българска регистрация, пътуващ към Турция, са открити 9 бойни пистолета и 9 заглушителя за тях. Пистолетите са били със заличени серийни номера и скрити във фабрични кухини в задната част на превозното средство.

Иззети в полза на държавата са над 32 кг благородни метали, от които близо 17 кг изделия от жълт метал. С влезли в сила наказателни постановления е отнета валута на стойност 766 811 лв.

През годината са задържани и сериозни количества акцизни стоки. Иззети са над 97 600 литра вино, над 112 700 литра етилов алкохол и алкохолни напитки, близо 30 милиона къса цигари, пури и пурети, над 4800 кг тютюн за пушене и над 838 000 енергийни продукти (предимно горива).

1300 кг дрога и 17 кг злато задържани от българските митничари за година
netinfo

Припомня се един от най-сериозните случаи на спрян трафик на нелегални цигари. През ноември на пристанище Варна Запад бяха засечени лекотоварен камион и микробус c украинска регистрация, натъпкани с 647 260 къса цигари от марките Marlboro и Winston с украински акцизен бандерол. Цигарите са били скрити в тайници, намиращи се в тавана и в областта на задните врати. Колите са били натоварени на ферибота „Героите на Севастопол", пътуващ от Иличовск към Варна.

Митница Варна е на трето място в страната по количество задържани стоки, за които има съмнение, че нарушават права върху интелектуалната собственост. Най-много такива са спрени на „Капитан Андреево" (57%), Митница Аерогара София (23%) и Митница Варна (7.3%).

През изминалата година митническите органи са осъществили 490 задържания на стоки, за които има основания да се смята, че нарушават права върху интелектуална собственост. Общият брой на задържаните през годината артикули е над 4,2 милиона.

Данните бяха обявени по повод днешния Международен ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на 26 януари 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация. Днес страните членки на Световната митническа организация са 180. България е член на организация от 1 август 1973 г.