София търси нов главен архитект
София търси нов главен архитект / БГНЕС
София търси нов главен архитект
83775
София търси нов главен архитект
София търси нов главен архитект
София търси нов главен архитект
София търси нов главен архитект
  • София търси нов главен архитект
  • София търси нов главен архитект
  • София търси нов главен архитект
  • София търси нов главен архитект

Конкурсът за избор на нов главен архитект на Столична община започва на 27 януари, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Кандидатите за поста имат две седмици да подадат документите си за участие.

От бъдещия главен архитект на София се очаква да има най-малко десет години професионален опит, а поне три от тях да са на административна или управленска позиция. Фандъкова подчерта, че участниците трябва да представят визията си за устойчиво развитие на София като зелен град.

От "Московска" 33 предвиждат да се проведе и публична защита на концепциите на кандидатите, за да може процедурата да протече прозрачно.

Главният архитект на София Петър Диков подава оставка

До процедурата за избор на нов главен архитект на столицата се стигна, след като през есента досегашният главен архитект Петър Диков подаде оставката си от поста, но с дата 9 февруари 2016 г. Тогава се навършват точно десет години от встъпването му в длъжност. Така от утре до 10 февруари желаещите да заемат поста имат възможност да представят необходимите документи за участие в конкурса.

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи и основните критерии, на които кандидатите е задължително да отговарят:

"Да покажат, че познават нормативната уредба, както да покажат и своето виждане за работата на направление "Архитектура и градоустройство", начина на взаимодействие с другите структури и дирекции на Столична община. Очаквам от кандидатите да представят визията си за създаване на допълнителни електронни услуги за гражданите и за бизнеса, както и допълване и развитие на дигиталния архив".

След като всички желаещи подадат своите документи, Йорданка Фандъкова ще назначи жури, което да избере новия главен архитект.

"Поканила съм в комисията да вземат участие представители както на двете големи професионални организации - Камарата и Съюза на архитектите в България, така също и на Инициативния комитет, представители на администрацията, така както законът го изисква. Поканила съм и представители на общинските съветници от различни политически сили", посочи кметът.

Очакванията са през март София да има нов главен архитект. След 9 февруари, когато арх. Петър Диков се оттегли от поста, кметът ще назначи временно изпълняващ длъжността. Кой ще бъде той обаче все още не е ясно.