Мат Курьор: Левски и Лудогорец ме искаха, но не забравям откъде идвам
Мат Курьор: Левски и Лудогорец ме искаха, но не забравям откъде идвам / Добри Атанасов

Мат Курьор бе избран за футболист на 2015-а  година за Варна, припомня сайтът Martinique.franceantilles.fr. По този повод от изданието са направили интервю с футболиста на „Черно море”. В материала се посочва, че в момента в България тече зимна подготовка, тъй като сезонът се подновява в средата на февруари. Футболистът се е превърнал във футболна икона за втория по големина град в България. С леки съкращения ви представяме интервюто, което Мат Курьор е дал за тази медия:

Какво означава за теб спечеленият приз?

- Това е моето четвърто отличие за 2015-а година, след като преди това бях избран за футболист номер 1 на „Черно море”, а по-рано попаднах сред 10-те най-добри спортисти на Варна за годината. За първи път футболист намира място в подобна класация. Спечелихме с отбора две купи през 2015-а. Купата на България, която клубът взема за първи път, както и суперкупата на страната. Влязохме в историята. Винаги съм искал да оставя своя следа във футбола и това стана във Варна в България. Това е град, който преди това не знаех и държава, в която не съм бил. Много хора твърдят, че съм станал легенда за отбора. Това е чудесно.

Ти си и най-добрият реализатор в отбора и трети в първенството.

- И миналия сезон бях най-резултатен. Този сезон се представям още по-добре. Това означава, че прогресирам, развивам се. Това е важно за мен. Остават ми още 6 месеца до края на договора с клуба. Искам да продължа по същия начин и защо не да направя най-добрия сезон в кариерата ми?

Моята кариера е малко нетипична. Аз се върнах в Мартиника през 2012-а година. Направих добре, тъй като се върнах при семейството и корените ми. Това ми помогна. Когато по-късно се върнах в професионалния футбол, вече бях друг. Бях много по-узрял.  До 24-25 години аз не се трудих достатъчно. Сега вече съм много трудолюбив.  Далеч по-внимателен съм дори с какво се храня.

Това го разбрах в Мартиника. Разбрах, че да си футболист е шанс. Когато ходех на тренировки, виждах съотборниците ми уморени от работа да идват да тренират някои дори с болки в гърба, но футболът бе удоволствие за тях. А за мен футболът бе моята професия. Тогава разбрах,че трябва максимално да се възползвам, за да стана това, което съм в момента.

Дали „GOLD CUP” през 2013-а година, където участва с националния отбор на Мартиника те накара да възприемаш нещата по различен начин?

- Да, участието в тази купа ми помогна много. За мен си остава едно малко разочарование, тъй като тогава не се усетих достатъчно полезен. Искаше ми се дори да повторя участието си. Зная, че ако съм добър в клуба си, бих получил достатъчно шансове и за националния. Знам, че мога да помогна на отбора да стигне по-далеч. Плейофите за купата на Нациите на Карибите стартират скоро и се надявам през март да съм част от това приключение.

Да се върнем към „Черно море”...намирате се в средата на таблицата

-Играхме  в лига Европа в началото на сезона, искаме отново да играем там. В клуба се инвестира много за тази цел. Сега сме в средата на таблицата, но реално е да сме в тройката или в четворката в края на сезона, за да се случи отново.

Имаше интерес към теб, но ти остана в „Черно море”...

- Много отбори ме желаеха, дори останах учуден. И Левски и Лудогорец ме искаха. Аз не забравям откъде идвам. В „Черно море” ми подадоха ръка, дадоха ми тласък, позволиха ми да се развия. Затова им казах, че искам да изпълня договора си докрай. Искам да направя най-добрия сезон в кариерата си. Затова трябва да завърша в клуба, в който започнах. В края на сезона-април, май ще реша къде да продължа. Не изключвам възможността да остана във Варна и другия сезон. Ще стана на 28 години. Няма какво да се лъжем. Искам да бъда в голям клуб, но искам да съм там, за да играя, а не просто да съм голям клуб. Това вече го изпитах в Нант и нищо не ми донесе.

В материала за Мат Курьор се споменава, че той е кръстник на асоциация за подпомагане на бедни хора. Асоциацията е създадена в Кретей, където самият той е живял. Основните й цели са да подпомогне за подобряването на условията на живот за най-бедните.

„Имал съм възможността много да пътувам и да видя много неща. Да помагам на хората е нещо свойствено за мен”, коментира Курьор.

Превод: Добри Атанасов