Процедурна хватка провали приемането на Бюджет 2016г. в Смолян
Процедурна хватка провали приемането на Бюджет 2016г. в Смолян / Sofia Photo Agency

За трети път се проваля приемането на бюджета на община Смолян. За разлика от другите два пъти, когато част от съветниците не се върнаха в зала след почивка, а на последващо заседание въобще не се явиха, сега причината бе процедурна хватка. Бюджета, дефакто беше приет с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Коалиция за община Смолян“, както и с глас на Стоян Иванов от "Коалиция за екологично развитие и устойчивост на община Смолян".

Част от съветниците на Коалиция за развитие на община Смолян гласуваха въздържали се, а от БСП бяха против. В последният момент, общинският съветник от БСП Михаил Генчев поиска прегласуване на бюджета. При което, за бюджета бяха 14, против 9 и 3-ма се въздържаха, като същевременно един съветник на ГЕРБ напусна залата и не успя да гласува. Направи се и трети опит за прекласуване, но се оказа, че това е незаконосъобразно и този опит пропадна. Това доведе до провал на приемането на бюджета, като той ще бъде подложен на гласуване още на следващото заседание на Общински съвет – Смолян. Едва ли ще има проблем за приемането му, тъй като в залата се забеляза оформяне на ново мнозинство. Този път, съветниците на ДПС подкрепиха финансовата рамка, въпреки, че миналата седмица бяха на друго мнение. За са представителите и на „Коалиция за община Смолян“, както и Стоян Иванов от "Коалиция за екологично развитие и устойчивост на община Смолян", и разбира се управляващите от ГЕРБ, което е достатъчно за приемане на управленските решение в община Смолян.

 

 

Преди това, съветниците приеха решение, с което се дава позволение на община Смолян дапоемане на необходимите средства от ПУДОС към МОСВ за доизграждане на обект: „Реконструкция и модернизация на регионално депо за ТБО Теклен дол в град Смолян – проектиране и строителство на сепарираща и компостираща инсталация за битови отпадъци“