Ръст на туризма в Белоградчик
Ръст на туризма в Белоградчик / Любомир Веселинов

Туристическите обекти на територията на община Белоградчик са посетени от 91 250 посетители през миналата година, от които чужденци - 25 636. Най-голям интерес предизвиква Белоградчишката крепост - 59 493 посетители, следвана от пещера „Магура" с 29 389. Забелязва се ръст на посещенията в сравнение с 2014 г., когато общо посетителите са били 75 159, от които чужденци 17 112 души. Това стана ясно от представена справка по време на провелия се в Белоградчик консултативен съвет по туризъм.

Заседанието беше водено от Росен Младенов - зам.-кмет на общината. Присъстваха още зам. кметът Антон Трифонов, служители на туристическия информационен център и представители на туристическия бранш. Бяха представени и двамата нови членове на съвета - Кирил Кирилов от Сдружение „Археологическо дружество Белоградчик" и Елена Джунинска - представител на Художествената галерия и къщите за гости. В

дискусията се включиха Валентина Александрова - представител на Асоциацията на екскурзоводите в България, Евтим Стефанов - Агенция за регионално развитие и Бизнес център Видин, Михаил Михайлов - представител на център за професионално обучение на кадри в туризма, Марияна Петрова и Боян Минков, собственици на къщи за гости.

Беше отчетено също така, че представители на община Белоградчик заедно с други общини от област Видин са участвали в Международната туристическа борса "Ваканция/Спа Експо", в гр. София, през м. февруари 2015 г., а първата половина на месец април е проведен "Ден на туризма", с участието на министъра на туризма Николина Ангелкова, с който по традиция ежегодно се поставя началото на новия туристически сезон в общината.

Положени са усилия за промотиране дейността на магазина "Произведено в Белоградчик" за продажба на местни стоки - вина, сувенири, производи на местни занаятчии и други.

Продължена е традицията по организиране на състезание по мотокрос в местността "Чачин камък", съвместно с Любомир Гайтански- местен жител и любител на този вид спорт и ЕТ "МЦ- Цветан Михайлов", което вече се провежда ежегодно. Със съдействието на общината и Велоклуб "Скала" през месеците май и октомври се организира велорали "Rocks'n Roll".

През изминалата година са изработени редица рекламно-информационни материали с цел реклама на туристическата дестинация - информационни табели, указващи местонахождението на туристическите обекти; флаери на български и английски езици за пещерите "Магура" и "Козарника", Историческия музей и Природонаучния музей; двуезични табели за наименованията на улиците и площадите в града; нови табели за кметствата и кметските наместничества; поставено е пано "Добре дошли в Белоградчик - на входа на града, посока от Видин - на български, руски, румънски, сръбски, английски, френски и немски езици; изработен е сайт за реклама на Белоградчик и региона, съвместно със студенти от Софийския университет; съставена и преведена на английски, немски и руски езици и графично оформени са беседите Белоградчишката крепост и пещера "Магура", които се предлагат на туристи, за които не е осигурено или не не желаят екскурзоводско обслужване.

Съвместно с катедрата по "География на туризма" на СУ "Св. Климент Охридски" е проведено проучване и изготвен доклад за представяне резултатите от повторното прилагане през 2015 г. на Европейската система от индикатори за устойчивото развитие на туризма (ETIS) в Дунавския район на България. Нейното основно предназначение е принос в подобряване на устойчивото управление на дестинациите.
Отчетено бе участието на община Белоградчик в проект "AUTHENTIC DANUBE - DELIVERING TOURISM EXCELLENCE FOR VISITORS AND INDUSTRY", който се реализира на територията на общините Белоградчик, България и Княжевац, Сърбия с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Партньори по проекта са Асоциация "Автентична България", община Белоградчик, община Княжевац и Международно общество за дивата природа, Австрия. По време на реализацията на проекта, представители на къщите за гости, винарските изби и общинска администрация са посетили Княжевац и винарските изби от района, както и представители на сръбската страна са посетили Белоградчик, като целта е за опознаване и създаване на партньорства.

Есента на миналата година, Белоградчик е бил домакин на две групи, представители на туроператори от Балканските страни и от останалите страни-членки на ЕС. Посещението на крепостта и пещерата "Магура" е пореден инфотур, организиран и финансиран изцяло от Дунавския компетентен център, за промотиране на двата маршрута: "По пътя на римските императори" и "По пътя на виното".

Представена бе справка за изразходените средства от събрания туристически данък от община Белоградчик през 2015 г. в общ размер на 5 949 лв.

Участниците в срещата обсъдиха предложената Програма за развитието на туризма през 2016 г.,която предвижда повишаване капацитета на кадрите в туризма и разнообразяване на туристическото предлагане.

Едно- или двудневно обучение на водачите в обектите на територията на община Белоградчик и информационно пътуване в близка дестинация с цел запознаване с различни ситуации при водене на група/екскурзия и адекватна реакция - при закъснения, намалено време за посещение, лоши метеорологични условия.

Закупуване на 4 бр. портативни високоговорители с микрофон за многобройни групи /2 бр. за крепостта и 2 бр. за пещера „Магурата"/, както и 5 бр. прожектори за осветяване и с насочена светлина за показване в пещера „Магурата" и др.

Включените в програмата мероприятия са най-вече в посока продължаване работата за утвърждаване на община Белоградчик като най-атрактивна туристическа дестинация в Северозападна България.