Цацаров нареди проверка на кмета на Галиче Ценко Чоков
Цацаров нареди проверка на кмета на Галиче Ценко Чоков / БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Окръжна прокуратура във Враца извършване на проверка за законност на дейността в кметството в село Галиче, община Бяла Слатина, съобщиха от държавното обвинение. Проверката ще обхване периода от началото на предходния мандат на кмета Ценко Чоков до настоящия момент, съобщиха от прокуратурата.

Проверката ще обхване законосъобразността на действията на кмета на Галиче по удостоверяване подписи на частни документи, подписи и съдържание на пълномощни, както и верността на преписи и извлечения от документи и книжа.

Кметът на Галиче готов да напусне страната, иска полиграф за сина си

За целта трябва да е създаден архив, който включва регистър на нотариалните заверки, книга, в която се подреждат документите с удостоверено съдържание, печат и щемпели по образец. За извършване на нотариални удостоверявания от органите на местната администрация се събират такси в размерите, определени с тарифата за нотариалните такси, които задължително се внасят в бюджета на общината.

Ще бъде проверено наличието на документацията, като се сравнят удостоверяванията в нея със събирането и внасянето на суми в общинския бюджет.

Арестуваха сина на кмета на Галиче за побой

Проверката обхваща и стопанисването от страна на кмета на Галиче на общинска собственост. Ще бъдат събрани данни за собствеността на поверените му за стопанисване обекти, дали се управляват в интерес на хората и за нуждите, за които са предоставени.

Обект на проверката ще е и законосъобразността на действията при извършване на адресни регистрации. При наличие на данни за незаконосъобразни регистрации ще бъдат изяснени причините за извършването им.

Чоков ще бъде проверяван и за изпълнението на правомощията му за спазването на обществения ред. По това направление ще се събере информация от преписки в МВР и в прокуратурата, от досъдебни наказателни или съдебноадминистративни производства и др., вкл. ще се извърши съпоставка на данни за последваща дейност на прокуратурата или органите на МВР по случаите, „започнати" от кмета на кметството.

Видео показва кмета на Галиче Ценко Чоков, който полива нов луксозен джип

Ще се провери и дали Ценко Чоков е изпълнил задълженията си по опазването на селскостопанското имущество на територията на кметството.

Прокуратурата ще провери и изпълнението на бюджета на община Бяла Слатина в частта му за кметството на Галиче. Проверката ще се извърши съвместно със служители от Главна дирекция „Национална полиция"- МВР.

Ще се проверят и всички случаи на възлагане на функции от кмета на община Бяла Слатина на кмета на Галиче.