Правят пореден опит да приемат бюджета на Смолян за 2016г.
Правят пореден опит да приемат бюджета на Смолян за 2016г. / Sofia Photo Agency

Поредният опит за приемане на бюджета на Смолян за 2016-та година ще бъде направен днес. Заседанието на Общинския съвет започва от 10 часа.

Това е третият опит на местния парламент да дебатира по финансовата рамка на общината, след като на 15 януари, съветниците от ДПС, Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС) и четирима от БСП, не се върнаха, след дадената почивка. На 18 януари пък въпросните съветници бойкотираха обсъждсането и въобще не се явиха в Сесийната залата. Това бе определено от ръководството на общината, като безотговорно отношение. От своя страна, представителите на ДПС и КРОС обясниха, че действията им са продиктувани, главно заради предвидените в проектобюджета над 4 млн.лв. за сметосъбиране и извозване. Според тях, тази сума е твърде голяма и това е в ущърб на общината. Те бяха категорични, че такъв бюджет няма да подкрепят.

Освен обсъждане на бюджета, в дневният ред има и още една точка, която се отнася за кандидатстване по ПУДОС, за заем, с който да се изгради сепарираща система на депото в Смолян. Заложената сума за това е 2,5 млн. евро. По тази тема общинарите в Смолян също имат разногласия.