Представят алманаха Света гора в библиотеката
Представят алманаха Света гора в библиотеката / Дарик Русе, архив

13-и брой на Алманаха за литература, наука и изкуство „Света гора“ на изд. „Фабер“, Велико Търново ще бъде представен на 29 януари, петък в РБ „Любен Каравелов“ от 17.30 ч.

 

Новият брой на литературния алманах е посветен на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава. В изданието, което е с внушителните 550 страници, са обединени годините 2014-а и 2015-а. Другият акцент на броя е представянето на поколението писатели, свързано с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ от края на 70-те и 80-те години на ХХ в.

13-тият брой (М) излиза с две приложения- стихосбирката на Юрий Лучев „Немам думи, истина ви казвам“ и мултимедиен диск, който съдържа произведения от няколко области на изкуството. В изданието са поместени стихове от Светлана Рашкова, Пламен Павлов, Стефан Жечев, Крум Филипов, Първолета Маджарска. Освен тези автори има и специален поетичен раздел „Антология „Света гора“, където са представени Юрий Лучев, Николай Милчев, Красимир Чернев, Любомир Йорданов, Павлина Панова и Евгения Маринова. Има и преводна поезия от Ф. С. Фицджералд и Мишел Бютор.

На страниците на рубриката „Проза“ са автори като Янислав Янков, Сава Василев, Владимир Шумелов, Петър Денчев, Иван Серафимов и превод на повестта „Леон, ученикът на вълшебника“ от босненеца Жарко Миленич. Алманахът предлага анализи, критически статии, литературен архив, анотации и отзиви за книги, излизали през последните две години, както и литературни дебюти. Алманахът предлага и оригинален текст за сцената – актуалната и майсторски изградена комедия на русенската журналистка и писателка Иглика Пеева - „Среднощен експрес”.

Анотация: Алманахът за литература, наука и изкуство „Света гора“ излиза от 1997 г. От 2009 г. е издание на Национално общество за литература и изкуства „Формула 6“. Номерирането на броевете става чрез буквите на българската азбука, като според издателската концепция последният брой трябва да бъде означен с буква „Я“.

Съставител и главен редактор на екипа на изданието е професорът от катедра „Българска литература”  Сава Василев. Проф. Василев е директор и на университетската библиотека, водещ редактор на поредицата „Литературни кръгове и издания“ на издателство „Слово“. Председател е и на Националното общество за литература и изкуства „Формула 6“.