Павлова: 150 лева е реалната цена на винетния стикер
Павлова: 150 лева е реалната цена на винетния стикер / БГНЕС, архив

150 лв. е реалната цена на винетния стикер. Това коментира във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя припомни, че таксата бе въведена през 2004 г., като тогава е заложено годишна актуализация на цената с по 5 лева.

Винетката може да поскъпне пак през 2017 г.

"Дали ние ще направим това зависи от много фактори. Ако въведем междувременно тол- системата, няма да се наложи корекция на цената. Това е един справедлив модел - чрез такса за разминато разстояние на тежкотоварните автомобили ще се компенсира необходимостта от вдигането на цената на винетките", обясни Павлова.

Омбудсманът Мая Манолова предлага евтина едновневна винетка

Министърът посочи, че тези средства ще се инвестират в ремонт на пътища. По нейни думи повишавайки приходите, ремонтите на републиканската пътна мрежа няма да се осъществяват на принципа "кръпка върху кръпка", а ще бъде обхваната ефективно значително по-голяма като обем площ.

"Парите от винетните стикери не потъват в дупките в държавния бюджет. Средствата от тази такса са предназначени само и единствено за поддръжка на пътната инфраструктура, както е законово регламентирано", обясни тя.

Павлова: Който не желае, да не си купува винетка и да не ползва пътищата

Лиляна Павлова посочи, че средногодишните приходи от винетки възлизат на 230 млн. лева.

"Приспадайки цената за производство и разпространение, както разходите за безплатни стикери за правоимащите, остават около 200 млн. лева. От тях около 60 млн. лева отиват за снегопочистване, а останалите са за кърпене на дупки", заяви министър Павлова.

Борисов: С поршета протестират срещу винетките, а само да го запали е дал 12 лева

По въпроса за снегопочистването тя заяви категорично, че няма притеснения.

"При минусови температури обаче солта спира да действа и използваме единствения химичен препарат, който помага за размразяването на пътищата", посочи Павлова.

По думите на министъра на местата, където се прецени, че снегопочистващите фирми не реагират достатъчно бързо или не са си свършили добре работата, ще бъдат налагани санкции.