България не е ощетена с ваксините от Турция, категоричен е Ваньо Шарков
България не е ощетена с ваксините от Турция, категоричен е Ваньо Шарков / DarikNews.bg, архив

Българската страна в никакъв случай не е ощетена с дарението на ваксините от Турция. Това заяви пред "Седмицата" на Дарик зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

МЗ ще сезира прокуратурата за всяване на паника за ваксините

"Нашето дарение към турската страна - БЦЖ ваксината, в никакъв случай не е на стойност по-голяма от 400 000 лева. А това, което ние получаваме като дарение, е на стойност над 5 млн. лева", поясни той и отхвърли обвиненията за финансови изгоди.

През седмицата Министерството на здравеопазването съобщи, че ще сезира прокуратурата за всяване на паника по скандала с ваксините. Оттам за пореден път увериха, че внесените от Турция препарати са напълно безопасни за българските деца.

"Ваксината "Пентаксин" се използва в цяла Европа, в 150 държави в света. Тя е приложена, съгласно имунизационния календар и на българското законодателство. Същата ваксина е идентична по състав на освободената във Франция ваксина. Тя се е прилагала и миналите години и ще продължи да се слага на децата", разясни при избухването на скандала зам.-министърът.

Български деца са били имунизирани със спорните ваксини от Турция

Шарков за пореден път обясни механизма на сделката с турската страна. "Ако имаше притежател на разрешение за употреба, който се беше явил на търга, ние щяхме да купим тази ваксина. Ние имахме осигурено финансиране", посочи той.

"В края на 2015-а доставихме над 70 000 бройки от "Пентаксим" и възстановихме реимунизацията. Сега сме осигурили и пет- и шествалентни ваксини. Ще обявим отново обществена поръчка, за да осигурим още количества, които да ни гарантират изпълнението на имунизационния календар за тази година. Идеята да подписваме по-дългосрочни споразумения, за да не влизаме в разговори година за година", коментира още д-р Ваньо Шарков пред Дарик.

Прокуратурата препоръча да не се използват ваксините от Турция срещу хепатит

Поради липса на ваксини за имунизация на бебета, през лятото на 2015-а Турция достави 100 000 бройки. Без нашата държава да плаща за това, в замяна предостави на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза.