Крадат ли българските граничари от бежанците?
Крадат ли българските граничари от бежанците? / netinfo

Активисти от международната организация за правата на човека Human Rights Watch остро критикуват българската полиция. Те твърдят, че граничните ни служители са отнемали парите на бежанците, преди да ги екстрадират обратно през граница.
Human Rights Watch повдига тежки обвинения към българските служби. Според организацията, граничарите са присвоявали не само пари, но и ценни предмети като мобилни телефони и хранителни продукти. В някои от случаите, кражбите са били придружени от заплахи за използване на оръжие.
Данните на правозащитната организация сочат, че в периода от октомври до декември 2015 год. са интервюирани 45 бежанци от Афганистан, Сирия и Ирак, които са се опитали да преминат българската граница. 44 от тях са единодушни в сведенията си за граничната полиция:
„Взеха ми два телефона, наличните пари и новите обувки. Закараха ни до границата с полицейска кола, после започнаха да ни налагат с бухалки и ни принудиха да преминем обратно границата с Турция", това е споделил млад афганистанец пред Human Rights Watch. В почти всички изказвания става дума за насилие и брутални действия. Жертвите свидетелстват за юмручни удари, бой с палки, ритници и нахапвания от кучета. Практиката на така наречените „push-back" - акции (директна принуда за връщане) е забранена по силата на Конвенцията за бежанците и човешките права.
„България трябва да прекрати насилието и противозаконните действия спрямо хората, които търсят убежище в Европа", казва Лидия Галл - експерт за Източна Европа и Балканските страни към организацията. „Българското правителство трябва да спре връщането на бежанците, да разследва накърняването на човешките права и обратното екстрадиране през граница, да потърси отговорност от нарушителите."
Извършителите са носили униформи
Human Rights Watch твърди, че жертвите са припознали извършителите като служители на Българска гранична полиция благодарение на униформите и отличителните знаци по тях. Пазителите на реда са водели със себе си и обучени кучета. „Чухме детски вик зад нас. Обърнахме се и видяхме как едно куче е захапало малко дете. Животното го влачеше около 15 метра, хапеше го настървено и не пускаше", разказва бежанец.
Мигрантите, които са задържани в България, също свидетелстват за унизителните деяния. Системният побой от страна на охранителите, недостигът на храна и мизерните условия на живот са ежедневие.
България не е единствената страна, която се конфронтира с обвинения от такъв характер. Наскоро пресата в Дания и Швейцария публикува подобни заглавия. Бежанци споделиха пред швейцарското списание „10 без 10", че наличните им средства са били отнети. Според наредбите на Закона за предоставяне убежище на бежанците, при навлизането си в Швейцария обаче, те нямат право да притежават повече от 1000 швейцарски франка. В Дания също активно се обсъжда затягането на Закона за бежанците. Налице са искания, които да възприемат отнемането на ценни предмети като финансов принос за осигурения подслон.

източник: Spiegel Online