Кога ще контролираме телевизора и часовника си само с поглед?
Кога ще контролираме телевизора и часовника си само с поглед? / Thinkstock/Getty Images

Включване и изключване на светлините в стаята, намаляване и увеличаване на силата на звука на музиката, сменяне на телевизионния канал. Всичко това вече е възможно с т.нар. смартчасовници. Сега вече ще можем да даваме команди за тези дейности само с поглед върху дисплея на устройството, съобщава технологичното издание "Уайърд".

Изследователите от Университета в Ланкастър, Великобритания, са адаптирали смартчасовник, така че да бъде контролиран само с движението на ретината ни.

Софтуерът позволява това, чрез малка точка, която се движи по екрана. Нейното проследяване с поглед води до действие от страна на устройството, точно както при натискането на бутон или докосването на екрана досега.

"Това е доста важно за технологията на "умните" часовници, защото по принцип с часовника боравим единствено с погледа си. Затова човекът е предпочел ръчният часовник пред джобният", разяснява Ханс Гелерсен, който е участвал в проекта. "Механизмът задейства функции като проследява движение и може да бъде използван и в други случаи, като например за управление на телевизора", посочва той.

Всеки екран може да има няколко функции, за които отговарят различни точки, като те се движат с различна скорост, за да се различават.

Проследяващата окулярното движение система в момента работи чрез специален шлем-камера, който се слага пред очите. Според Гелерсен обаче, когато смартчасовниците вече имат вградени камери с добра резолюция, движението ще може да се проследява през тях.

Технологията се разработва в различни полета, които включват изследвания на потребителските навици чрез движението на погледа и безконтактно управление на автомобил. Тя може да бъде включена в бъдещи версии на очилата за триизмерна реалност "Oculus Rift".

По думите на Гелерсен следенето на очите е станало "евтино", но не е ясно какви ще са "големите му приложения".

Съществуващите системи за окулярен контрол работят по друг начин. "За да се задейства даден бутон трябваше да се втренчиш за дълго, което уморява погледа", обяснява изследователят. "Ако заместим това с движещи се елементи по екрана, това вече е естествено движение за окото", разкрива той.

Източник: БГНЕС