Папата: Интернет и социалните мрежи са дар божи, ако се ползват мъдро
Папата: Интернет и социалните мрежи са дар божи, ако се ползват мъдро / Guliver/Getty Images

Папа Франциск, който бе признал, че е скаран с технологиите, заяви днес, че интернет, социалните мрежи и текстовите съобщения са божи дар, ако бъдат използвани мъдро, предаде Ройтерс.

"Имейлите, текстовите съобщения, социалните мрежи и чатовете могат да бъдат напълно хуманни форми на комуникация", казва папата в посланието си за римокатолическия Световен ден на комуникациите.

"Не технологията определя дали комуникацията е автентична или не, а човешкото сърце и способността ни да използваме мъдро средствата, които имаме на разположение", казва папата.

Миналата година 79-годишният папа призна притеснено пред едно момиченце, че не знае как да използва компютрите и като цяло е скаран с технологиите. Той изрази мнение, че на семейната вечеря не бива да има смартфони и в детските стаи не бива да има компютри.

Дали по божие провидение или по човешко съвпадение, посланието на Франциск бе публикувано точно когато той разговаряше с шефа на компанията "Епъл" (Apple) Тим Кук, отбелязва Ройтерс.

В посланието папата заема по-помирителна позиция към модерните технологии, отколкото в миналото, заявявайки, че "интернет може да бъде използван за изграждане на здраво и отворено за споделяне общество".

"Социалните мрежи могат да улеснят връзките между хората и да съдействат на доброто в обществото, но могат и да доведат до по-голяма поляризация и разделение между отделните хора и групи". Модерните технологии са дар божи, изискващ голяма отговорност, добавя Светият отец.

Той отправя призив към политиците и хората, оформящи общественото мнение, да обмислят какво и как говорят и да се вдъхновяват от милосърдието. Те не бива да използват другите, за да разпалват недоверие, страх и омраза с думите си. "Вместо това е необходима смелост за водене на хората към помирение. Точно тази позитивна и креативна смелост предлага истински решения на стари конфликти, както и възможност за постигане на траен мир", заявява папата в посланието, цитирано от Асошиейтед прес.