Четирима млади българи в престижна класация на Forbes
Четирима млади българи в престижна класация на Forbes / Колаж: Dariknews.bg

Четирима българи влязоха в класацията на Forbes за най-влиятелните европейци под 30 години. Това са Екатерина Карабашева и Христо Тенчев, отличени в категория "Социално предприемачество", и евродепутатите Ева Паунова и Андрей Новаков - в категория "Политика".

Топ 10 на най-популярните българи (СНИМКИ)

Класацията "30 под 30″ включва общо 300 имена на вдъхновяващи млади хора, които трансформират бизнеса, технологиите, финансите, медиите и културата в Европа. Списъкът е компилиран от експертно жури и обхваща 10 категории - медии, индустрия, политика, традиционна и електронна търговия, изкуство, развлекателна индустрия, социално предприемачество, наука и здравеопазване, технологии и финанси.

26-годишната Екатерина Карабашева е създател на приложението за мобилни телефони Jourvie, насочено към хора с хранителни разстройства. От пускането си на пазара през 2015 г. приложението е изтеглено над 10 500 пъти и има около 1500 активни потребители.

Вторият българин, отличен в категорията "Социално предприемачество", е 29-годишният
Христо Тенчев
. Той е съосновател на Софтуерния университет в България, който досега е обучил над 33 000 студенти в областта на информационните технологии и предприемачеството. Тенчев също така е основател на технологичната фирма XS Software.

Двама български евродепутати също влизат в класацията на Forbes - 30 under 30 Europe в в категория "Политика".

29-годишната Ева Паунова е член на Европейския парламент (ЕП) от Европейската народна партия (ЕНП), тя е е застъпник за предприемачеството, малките и средните предприятия и образованието. Основател на инициативата "Образование България 2030″, насочена към подобряването на образованието в страната, като още в първата година на мандата си получи една от престижните награди "Евродепутат на годината".

27-годишният Андрей Новаков е най-младият член на ЕП и съпредседател на Комисията по устойчиво развитие към "ЕвроЛат" - транснационален парламентарен орган, който работи за насърчаването на двустранните отношения между Европа и Латинска Америка. Новаков се ангажира активно с въпросите на регионалното развитие, Европейския фонд за стратегически инвестиции, младежката заетост и мобилността на учещите, както и на бюджета на ЕС и бюджетния контрол.