Кметът: Няма как тротоарите да станат проходими, ако всеки не изчисти пред дома си
Кметът: Няма как тротоарите да станат проходими, ако всеки не изчисти пред дома си / снимка: БГНЕС

Близо 300 000 кв.м. са тротоарите в Пловдив и няма как без помощта на пловдивчани те да станат нормално проходими в зимна обстановка. Ако всеки изчисти пред дома си, няма да има проблеми с придвижването в града, дори и при тези отрицателни температури. Това заяви в ефира на Дарик кметът на Пловдив Иван Тотев.

Още през 2012г. казах, че докато съм кмет ще имаме неудобства с придвижването по-големите улици и булверади в Пловдив, които от години имат нужда от ремонти и разширяване. Освен по бул.”Васил Априлов”, при затопляне на времето започва ремонт на Коматевско шосе и на ул. “Цветан Лазаров”, както и бул. “Руски”, бул. “Шести септември” и бул. “Северен”. Улица ”Любен Каравелов”, в отсечката между “Руски” и “Васил Априлов” ще бъде асфалтирана.", обясни градоначалникът, като отбеляза, че всички тези промени ще доведат до коренна промяна на облика на Пловдив.

"След като стана ясно, че Пловдив е първият български град с одобрена инвестиционна програма за европейско финансиране по Оперативна програма “Региони в растеж”, Пловдив ще реализира проекти за 80 млн.лв , осигурени от програмата. Ако успеем да ги довършим, Пловдив ще има право и на допълнително финансиране”, каза още Тотев.

Той отбеляза, че тази година ще стартира Модър-Царевец, като се очаква това да стане още през пролетта. 256 млн. лв. ще е бюджета на Пловдив за 2016г, който се очаква да бъде гласуван на сесията на Общинският съвет на 28 януари.

В него са предвидени средства за нова художествена галерия, реконструкция на площад Централен, за проекта за Южния Обходен Колектор, проекта за река Марица, както и наемане на консултанти от УЕФА и МОК за техническо задание за проектиране на съоръжението. за проектиране на Стадион Пловдив.