Отново да погледнем към Бузлуджа
Отново да погледнем към Бузлуджа / Радослав Първанов Фотография - Radoslav Parvanov Photography

На 19 януари, вторник, в Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово бе открита изложбата „Бузлуджа – паметта на времето”. Една изложба, в която участват двама българи – арх. Дора Иванов и фотографа Радослав Първанов и шотландските фотографи - Никола Милър и Лес Джолстон.

Отново да погледнем към Бузлуджа
netinfo

Отначало бях скептичен, че събитието ще привлече вниманието на габровци, на медиите, на младите, на всички, споделя Радослав Първанов.

„Не бях прав, откриването бе уважено от много и различни хора, което само можеше да ни радва. Благодарен съм на всички, които присъстваха, благодарен съм че ни изслушаха, че разгледаха нашите творби, че се запознаха с интерес с проекта на архитект Дора Иванова и дискутираха заедно с нас въпроса за възстановяването на паметника.

Отново да погледнем към Бузлуджа
netinfo

Какво се крие зад това събитие? Много труд и старание. Започнахме отдалеч и се постарахме да се получи както трябва. Подредихме изложбата предишния ден – аз и Дора и чакахме да дойде заветния вторник. На следващия ден, ранния следобед се срещнахме с медиите и започнахме да се подготвяме за голямото откриване.

Доста по-рано от обявения час започнаха да идват хора. Тогава имах възможност и се загледах какво им прави впечатление, следиха снимките отблизо, заглеждаха се, после продължаваха напред. Голям интерес у тях предизвикаха таблата с проекта на арх. Иванова, там имаше история, имаше снимки, чертежи, всичко което беше свързано с проекта и това, което щяхме да разкажем пред публиката на откриването.

Отново да погледнем към Бузлуджа
netinfo

Дойде време да открием, приветствахме дошлите на нашето събитие и всеки пое своята част от откриването. Първа бе думата на Дора, тя бързо разказа защо сме се събрали, защо всичко това е в Габрово и какво ще се случи същата вечер.

После думата бе дадена на мен. В няколко изречения разказах с какво съм помогнал за проекта, разказах и с какво се включвам в изложбата като фотограф. После думата получи колежката Никола Милър, която участва с най-много фотографии и живее в севлиевското село Крушево.

Хората ни слушаха с интерес, смятам че не им беше скучно. Всеки казваше своето мнение по въпроса, накрая дойде време за голямата презентация. Прецизно подготвената презентация на проекта за реновиране и създаване на съвременен музей от руините на Бузлуджа подготвен от Дора Иванова. Това бе нейната дипломна работа, която тя защити с отличен в Берлин.

Отново да погледнем към Бузлуджа
netinfo

Мина презентацията имаше няколко въпроса от публиката, дискутирахме различни въпроси, получи се много интересен разговор. Включиха се и по-младите и по-възрастните, което е чудесно защото хората имат мнение и не се притесняват да го изразят.

След официалната част се постарах да поговоря с повечето от гостите, да разбера какво мислят те, дали са песимистично настроени или обратното, какво мислят за проекта, за нашите фотографии. Изключително доволен съм от случилото се и получената информация, мнението на всички без значение къде се намират в нашето общество е изключително важно за моята работа и проекта на архитект Иванова.

Тук е мястото да ви кажа, че който желае може да закупи висококачествена разпечатка в размер 50 х 70 сантиметра. Като средствата събрани от снимките ние фотографите даряваме на фондацията, за необходимите проучвания. Цената на всяка снимка е 20 лева, много ли са, малко ли са ще оставя вие да прецените, но ви уверявам, че ще поставите на стената вкъщи или в офиса произведение на изкуството от едно уникално място.

Най-отдолу можете да видите сметката на фондацията, ако желаете да направите дарение, а също така сме изработили пощенски картички с всички снимки от изложбата, парите от тях също са за целите на фондацията, цената им е 2 лева".

Ако желаете да помогнете на каузата можете да го направите по най-удобния за вас начин. На имейл адрес  buzludzha.project@gmail.com тел. 0878 39 08 93 или сайта на проекта www.buzludzha-project.com

Банкова сметка на  фондацията

фондация "Проект Бузлуджа"

Първа инвестиционна банка

IBAN BG90FINV91501216590160

BIC FINVBGSF