Словения ще пуска само мигранти, запътили се към Австрия и Германия
Словения ще пуска само мигранти, запътили се към Австрия и Германия / netinfo

Словения ще допуска на своя територия единствено мигранти, които искат да продължат към Австрия и Германия. Това заяви вътрешният министър на страната Весна Гьоркос Знидар.
Ограниченията на границата влизат в сила с пристигането на влака от Хърватия в 22:00ч. местно време (23ч. българско), допълни Знидар.

Какво ще се случи, ако Германия затвори границите?

Любляна ще увеличи контрола по цялата 670-километрова граница с източната й балканска съседка, за да предотврати нелегално преминаване.

Действията на словенските власти следват верига на затваряния и ограничения по целия стандартен мигрантски маршрут, чрез който да се спре човекопотока към скандинавските страни. Най-напред контрол по шенгенската си граница въведе Швеция, като я последваха Дания и Германия.

Австрийският външен министър: Гостоприемството не е решение

В сряда Австрия реши да връща всички мигранти, идващи от Словения, които искат да продължат към скандинавските страни.
Бившата югославска република е основна транзитна точка за търсещите убежище в Европа, които преминават през Балканите, за да достигнат най-вече Германия и Швеция.

След като Унгария затвори границата си със Сърбия и Хърватия в средата на октомври, над 420 000 мигранти преминаха транзитно през Словения.

Източник: БГНЕС