Летище Темпелхоф може да стане най-големия хостел за бежанци в Германия
Летище Темпелхоф може да стане най-големия хостел за бежанци в Германия / БГНЕС

Известното летище Темпелхоф в Германия, изиграло ролята на "спасително въже" за нея по време на Берлинската блокада, може да се превърне в най-големия хостел за бежанци във федералната република. Това предвиждат спорни намерения, дебатирани на днешното заседание на общинския съвет в германската столица, предаде ДПА.

Градската управа на Берлин иска да построи нови подслони върху част от простиращото се на площ от 380 хектара летище и капацитетът на Темпелхоф за прием на бежанци да достигне 7000 души. По този начин то ще се превърне в най-големия приемен център в Германия, която регистрира 1,1 милиона пристигнали мигранти и бежанци през 2015 г.

Берлинското летище „Тегел": история без край?

В момента в хангарите на летището са настанени над 2000 бежанци. Агенцията, отговаряща за регистрацията на бежанците в германската столица, обаче се опитва да се справи с всекидневното пристигане на стотици бежанци при температури под нулата.

Местните политици и жители посрещат на нож тези планове. Те са на мнение, че намеренията противоречат на референдум от 2014 г., с който бе въведена забрана върху застрояването на зелената площ на територията на летището. Макар и градската управа да настоява, че бежанският център ще остане само за период от три години, критиците поддържат тезата, че неспазване на закона, който забранява строителството в района на Темпелхоф, ще позволи на строителните предприемачи да наложат волята си в дългосрочен план въпреки съпротивата.

През Студената война летище Темпелхоф се превръща в "спасително въже" за жителите на Западен Берлин в наложената от Съветския съюз блокада на Берлин. След падането на Берлинската стена пространството е използвано като място за фестивали и модни ревюта, а също и като филмов декор.

Източник: БТА