Откриха следи от най-древното избиване на хора в историята
Откриха следи от най-древното избиване на хора в историята / ThinkStock/Getty Images

Учени откриха в Кения струпани на едно място човешки скелети, които носят следи от смъртоносни рани и навеждат на мисълта за масово избиване преди 10 000 години, когато праисторическите хора все още не са водили заседнал начин на живот, но явно са воювали, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Тези тленни останки свидетелстват за преднамерени убийства при търсене на храна и са уникално доказателство за военно събитие, в което са участвали събирачи на плодове и ловци в праисторически времена, отбелязаха учените. "Не съм и мечтала, че ще попадна на следи от най-древното избиване на хора в историята", заяви ръководителката на изследването Марта Миразлин Лар от Кеймбриджския университет в Англия.

Масов гроб на 7000 години доказва праисторическо клане в Европа

Екипът й открил кости от най-малко 27 души - мъже, жени и деца, на полупустинния обект Натарук, близо до езерото Туркана в Източноафриканската рифтова долина. Преди 10 000 години в района е имало разнообразна фауна, която е привличала търсещите храна ловци. Част от тленните останки, които датират отпреди 9500 - 10 500 години, са разпръснати на обекта. Учените извадили от земята и 12 скелета, които са съхранени много добре и носят следи от смъртоносни рани. По четири от скелетите има следи от рани, които вероятно са причинени от стрели. Други четири скелета носят следи от черепни травми, като в единия череп е забито острие от вулканично стъкло. В праисторически времена вулканично стъкло често е било използвано за създаване на оръжия и сечива. Някои от скелетите са със счупени ребра, кости на краката или на ръцете.

"Открихме скелет на жена в седнало положение, с кръстосани ръце между краката й. Може да се предположи, че ръцете й са били вързани. Тя е била бременна", поясни Лар. Намерени са и тленните останки от ембрион на 6-9 месеца в коремната кухина на скелета.

"Смятаме, че става въпрос за група хора, които са търсели храна и са били нападнати от засада", отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА