Няма опасност за живота на обгазените в Пазарджик
Няма опасност за живота на обгазените в Пазарджик / dariknews.bg/архив

Няма опасност за живота на общи 12-те обгазени при битов инцидент в Пазарджик. Това заяви официално завеждащият Клиниката по токсикология към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив проф. Д-р Янко Илиев. Той уточни, че в следствие на обгазяване с бутилка, пълна с фреон, са обгазени четиричленно семейство – жена на 45 години, съпругът й на 50 и двамата им сина – на 15 и 24 години, както и 5-ма пожарникари и трима медици, които са им оказали помощ след инцидента. В момента в токсикологията за лечение са приети 9 души, като всички са били с едни и същи оплаквания – зачервени очи, замайване, сърцебиене и световъртеж

Проф. Илиев бе категоричен, че здравословното състояние на пострадалите е добро и ще бъдат изписани до 48 часа.

Според разказа на майката на 24-годишния Петър, Елена Велкошанова, която също вдишва от отровния газ, синът й е закупил малката синя бутилка от пункт за метални отпадъци в Пазарджик за 10 лева. Решил е да я преправи и от нея изтекла течност. Малко по-късно младежът се почувствал зле, започнал да повръща и припаднал. Преди това обаче обяснил на майка му, че причината за това е бутилката. Тя подала сигнал на телефон 112. До днес в УМБАЛ „Св. Георги“ са били настанени само тя, съпругът й и по-големият й син, закупил бутилката. Днес нерапозположение почувствал и 15-годишният й син, който в момента също е на системи.

Пострадалата жена отправи апел към институциите да извършат необходимите проверки по случая, за да не се стига до други подобни инциденти.