Парламентът прие електронното гласуване
Парламентът прие електронното гласуване / БГНЕС
Парламентът прие електронното гласуване
83676
Парламентът прие електронното гласуване
Парламентът прие електронното гласуване
  • Парламентът прие електронното гласуване
  • Парламентът прие електронното гласуване

Депутатите одобриха възможността за въвеждане на дистанционно електронно гласуване. Текстът беше гласуван със 136 гласа "за" и 56 "против".

Преди два дни правната комисия в парламента одобри въвеждането на електронното гласуване. Решението е следствие от референдума през октомври, на който над 69% от избирателите гласуваха "за".

До края на април комисията ще е готова с проекта за промени в изборния кодекс. В подкрепа гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, БДЦ и  АБВ. Против бяха парламентарните групи БСП, "Атака" и Патриотичния фронт.

Плевнелиев: Решението на НС потвърждава волята на хората за пряка демокрация

И въпреки че парламентът одобри въвеждането на електронното гласуване у нас, това не означава, че на следващите избори гражданите ще могат да упражнят по електронен път правото си на глас.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов защити въвеждането на електронното гласуване.

"Това, което гласуваме днес, дава пълна гаранция, че въвеждането на електронното гласуване ще стане, когато има законова гаранция, граждански контрол и сигурност в информационните технологии, които ще бъдат използвани, за да бъде прозрачен изборният процес. Не взимаме решение, че утре въвеждаме електронното гласуване. Такова е въведено в 6 държави. Технологиите са част от нашето ежедневие и ние трябва да се съобразим и с това, което дадоха българските избиратели на 25 октомври. Не може народните представители да сме против тези над 1,8 млн. български граждани, които са казали "да", заяви Цветанов.

По време на дебатите лидерът на БСП Михаил Миков обвини управляващите, че няма да гарантира честността и сигурността на електронно гласуване.

"В Ирландия и Холандия, които, предполагам, че не са по-назад в компютърната сигурност от България, е било въведено, а след това отменено аналогично електронно гласуване. Защо такива устойчиви демокрации като Франция, Германия, Великобритания, Португалия, Швеция и др. не поставят въобще под въпрос дистанционното електронно гласуване? Поради простата причина, че крие рискове от разкриване тайната на вота и рискове за манипулации, с каквито България се слави в цяла Европа по време на избори. Това е повод да се увеличават възможностите за манипулации, да се намалят разходите на тези, които манипулират изборите, да се обезсмисли демокрацията", коментира Миков.

Парламентът прие електронното гласуване
netinfo

Четин Казак от ДПС изрази притеснение, че по този начин ще превърнем фактор в изборите хакерски групи като "Анонимните".

"Дали държавата ще създаде всички необходими гаранции? Това е съпроводено със значими правни последици. Тези гаранции наистина трябва да са сигурни, за да не може да се злоупотребява с гласа на хората", посочи Казак.

В декларацията, която днес депутатите приеха, е записано, че парламентът "подкрепя възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите" с уговорката, че подкрепата е само ако са гарантирани тайната на вота, сигурността на системата, чрез която ще се гласува, и ако има граждански контрол върху изборната система. Тези условия не присъстваха в първоначалния вид на декларацията, а бяха добавени по предложение на ДПС.