Общински съветници от Вършец алармират за непопулярни решения на местния парламент
Общински съветници от Вършец алармират за непопулярни решения на местния парламент / Дарик Враца - архив

Петима общински съветници от Вършец излязоха с декларация до своите съграждани, в която обръщат внимание на внесени от тях и отхвърлени от мнозинството предложения за промени, касаещи организацията и работата на Общински съвет - Вършец на заседание от 4-ти декември 2015 г.
Антоанета Коцина (РБ), Георги Ценков (РБ), Сашо Сълков (ЗС „Ал. Стамболийски"), Георги Найденов (АБВ) и Ивайло Цветанов (АБВ) изразяват възмущението си от отказа на ОбС - Вършец да обсъжда по отделно направените от тях предложения по проекта за Правилник за дейността на ОбС.

"Въпреки, че те бяха от различно естество и касаеха отделни глави на Правилника. Противно на всякакви разумни принципи и показвайки нежелание за диалог мнозинството ги гласува „ан блок" и естествено ги отхвърли", се казва в декларацията.

Първото предложение на групата общински съветници е било да няма заместник-председатели в ОбС. То е аргументирано от факта, че Вършец е малка община и обема на административната работа позволява при нормална натовареност председателят да се справя сам с нея, като по този начин ще се намалят финансовите разходи. Имало е и компромисен вариант - да има само един заместник-председател, но и двете предложения са отхвърлени.

По този начин през следващите четири години ОбС ще има двама заместници на председателя. Те ще получават основно месечно възнаграждение в размер на 50% от заплатата на председателя, която ще е поне 1 440 лв.

Отхвърлено е и предложението заместник-председателите да бъдат определени на квотен принцип. След като председателят е излъчен от партия ГЕРБ, заместници да са представители на втората и третата по численост групи в ОбС - съответно на АБВ, представена от 3-ма и Рефораторски блок, представена от 2-ма съветници.
Мнозинството е решило единият заместник председател да е представителят на ГЕРБ г-н Иван Андров, а вторият г-ца Олга Яничкова от БСП.

Третото внесено предложение е било председателят на ОбС да получава възнаграждение в размер на 50% от заплатата на кмета на общината и то за пълно работно време - 8 часа дневно.

Предложението е отхвърлено и мнозинството е определило максимално допустимото според закона възнаграждение на председателя в размер на 90% от заплатата на кмета на общината, т.е. поне 1440 лв., без да му определя работно време.

Отхвърлено е и предложение заплатите на кмета, както и заплатите на кметовете на кметства да запазят досегашните си размери - съответно 1 500 лв. и 600 лв., като те ще бъдат увеличени съответно на 1600 лв и 650 лв.

Не е прието и предложението всичките 7 постоянни комисии да са 5-членни и нито една политическа сила да няма мнозинство в тя. Така част от комисиите
са 3, а други 5 членни, като съставите им са определени, така че в пет от комисиите ГЕРБ да има мнозинство.

Председателите на 4 от комисиите са представители на ГЕРБ, на две е председател представителката на БСП г-ца Яничкова (която е и заместник председател на ОбС) и на две председател е представител на АБВ.

"Питаме се дали председателството на тези комисии не е толкова желано заради гласуваното в Правилника „допълнително оперативно месечно възнаграждение в размер на 35% от средната брутна месечна заплата на общинската администрация за съответния месец", казват в декларацията си общинските съветници.

Те също така изразяват негодуванието си по повод избора за председател на комисията по бюджет и финанси на г-ца Олга Яничкова.
"Явно педагогическото ѝ образование със специалност „История и география", както и педагогическия ѝ стаж, се оказаха предимство пред кандидатурата на предложения от нас за поста г-н Георги Ценков- икономист по образование и със стаж над 23 год. в Националната агенция по приходите.", коментират представителите на местния парламент.

Групата има възражения и срещу избора на председател на комисията по административно обслужване, нормативна уредба, обществен ред, сигурност, граждански права и борба с корупцията, за който е предпочетен г-н Иван Андров / средно спц. Образование/ пред предложената от тях г-жа Антоанета Коцина, която в последните 15 години е директор на дирекция „Административно-правно и информационно обслужване" в община Монтана.