Студ скова страната, температурни рекорди в Дунавската равнина
Студ скова страната, температурни рекорди в Дунавската равнина / Thinkstock/Getty Images

Най-студено в сряда сутринта беше в Кнежа, Драгоман и на Мусала - минус 19 градуса в 8.00 часа. По-рано, в 5.00 ч. в Кнежа бяха измерени минус 21 градуса, което е нормално за януари в този район.

Температурни рекорди са регистрирани в силистренски общини. В Главиница термометрите са ударили минус 19 градуса, а в Алфатар – минус 16.4 градуса, като това са най-ниските стойности, измерени там през годините на 20 януари.

Абсолютен температурен минимум за 10 януари от 16,9 градуса е измерена в 8.00 часа в Русе. Предишният рекорд за този януарски ден е бил през 1977 г., когато термометрите са отчели минус 15,6 градуса.

Температурен рекорд е бил измерен и в Търговище. В 7.00 часа термометърът в местната Метеорологична станция е измерил минус 16,2 градуса. Предишният температурен минимум за деня е бил минус 15 градуса, измерен през 1975 година.

Яйце замръзва за секунди на минус 21 градуса в Кнежа (ВИДЕО)

На минус 17 градуса в 8.00 часа се спряха термометрите в Кюстендил, Русе, Плевен и Черни връх. Минус 16 градуса беше в Шумен и Оряхово, минус 15 градуса бяха измерени в София, Свищов, Добрич, Видин, Велико Търново. Минус 14 градуса показваха термометрите в Лом, Силистра, Враца, Пазарджик, в Пловдив - минус 13 градуса. Най-топло тази сутрин бе по Черноморието, където температурите показваха между минус 4 градуса във Варна до плюс 1 градус - на нос Калиакра. В Южна България също се радваха на по-високи, но все пак отрицателни температури - в Кърджали е минус 4 градуса, а в Гоце Делчев - минус 6 градуса.

Съвети как да се опазим в студовете

В сряда през деня ще бъде предимно слънчево. По поречието на Дунав има ниска слоеста облачност, на места там и видимостта е намалена. По-съществени увеличения на облачността ще има и над крайните южни райони, но валежи не се очакват, уточниха от НИМХ. Ще е почти тихо, около пладне в източните райони ще се появи слаб южен вятър. Дневните температури ще са в широки граници днес - от минус 10 градуса в районите с трайна ниска облачност в близост до река Дунав, до 3-4 градуса в югоизточните райони.